Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2007

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (ή Ποιός είναι πιο ΖΩΟ)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. (και ο κυρ Κίτσος και το γατί που αφήνουν ψόφιο στο δρόμο να αποσυντεθεί από μόνο του)
Άρθρο 2
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. (Να το πείτε αυτό στα γαϊδουράκια της Ρόδου, της Ύδρας και της Σαντορίνης)
Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου. (Το σκυλάκι που έχει ανίατη ασθένεια δεν το κρατάμε στο σπίτι μέχρι να «φύγει» μόνο του αλλά πληρώνουμε κάτι να το θανατώσει ο κτηνίατρος)


Άρθρο 4
Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού. (Ξανασκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα πάτε το παιδί σας στο ζωολογικό κήπο)
Άρθρο 5
Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη. (αν δεν ξέρετε πώς να μεγαλώσετε ένα ψαράκι και δεν του έχετε τα απαραίτητα στο ενυδρείο μάλλον δεν διαβάσατε την διακήρυξη)
Άρθρο 6
Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική. (όχι επειδή η γατούλα μετά από 3 μήνες άρχισε να αφήνει τρίχες παντού να την παρατήσουμε στο parking)
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική. (μέχρι πόσα κιλά νομίζεται ότι μπορεί να κουβαλήσει το ζωντανό; Δεν είναι όλα ελέφαντες)
Άρθρο 8
Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές. (ΑΡΚΑΣ «Πειραματόζωα.») Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας. (σφάζουμε την κότα δεν της στριφογυρνάμε το λαιμό επειδή είναι πιο…αντρικό)
Άρθρο 10
Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου. (τέλος το πάμε στοίχημα για το ποιο σκυλί, κότα ή κατσαρίδα θα κερδίσει)
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή. (αν ξαναδώ παιδάκι να βάζει φωτιά στην ουρά της γάτας θα το στείλω στη μαμά του ….όπως αυτό κατάντησε τη γάτα)
Άρθρο 12
Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία. (ακούς κ. εργοστασιάρχη;)
Άρθρο 13
Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται. (καλά κάνουν και γράφουν στους τίτλους τέλους «κανένα ζώο δεν θανατώθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας)
Άρθρο 14
Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου. (αφιερωμένο εξαιρετικά στους κυρίους που δεν υπογράφουν για την αναδάσωση και την προστασία των ζώων που καίγονται στις πυρκαγιές του καλοκαιριού)

Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων Παρίσι 1978

Δεν υπάρχουν σχόλια: