Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ

Έχει καιρό τώρα που θέλω να κάνω ένα αφιέρωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του μπαμπά μου, το Καπνοφυτο Παρανεστιου Δράμας, γιατί είναι από τα όμορφα μέρη της Ελλάδας που όμως δυστυχώς ή ευτυχώς δεν τα ξέρουν πολλοί. Χρόνια τώρα όταν μιλάω για εκείνα τα μέρη μόνο όσοι έχουν κάνει φαντάροι σε εκείνα τα μέρη τα γνωρίζουν. Εγώ είναι λογικό βέβαια να τα ξέρω και να τα λατρεύω γιατί πηγαίναμε εκεί από Θεσσαλονίκη κάθε σαββατοκύριακο, Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι. Πέρασα απίθανα. Μεγάλωσα ανεβαίνοντας τα βουνά και παίζοντας με το χιόνι το χειμώνα χωρίς να φοβάμαι μη με πατήσει κανένα αμάξι όπως στην πόλη. Όσοι έχουν ζήσει κάπως έτσι τα παιδικά τους χρόνια μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να μπορεί να νιώσει αυτή την ελευθερία κινήσεων. Βέβαια κάποια στιγμή μεγάλωσα και δεν ήθελα και τόσο πολύ αυτήν την ηρεμία και την απομόνωση. Ήθελα την παρέα μου και βόλτες σε καφέ και μπαράκια αντί για ορειβασίες και χιονάνθρωπους. Παρόλα αυτά συνέχισα να πηγαίνω. (πατεράδες σου λέει μετά. Χαχα)
Μετά από αυτήν την εισαγωγή κάνω λοιπόν μια μινι ξενάγηση στα μέρη αυτά.
Παρανέστι
Καταρχήν, ξεκινάμε από το όνομα. Παρανέστι σημαίνει «παρά του Νέστου», δίπλα στο Νέστο δηλαδή. Είναι δήμος του νομού Δράμας, ο δεύτερος σε έκταση δήμος της χώρας, με τρομερή παρθένα φύση και οργιώδη βλάστηση. Ο δήμος Παρανεστίου είναι γεμάτος χαραγμένα μονοπάτια, μικρά χωριουδάκια που βρίσκονται μέσα στα δάση και πολλά ξωκλήσια. Ένα από τα χωριά που μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ είναι το Καπνόφυτο. Στα αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνονται το φράγμα του Θησαυρού, το φράγμα της Πλατανόβρυσης και οι τεχνητές λίμνες που σχηματίζουν αλλά οι καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας, τα δάση και τα τοπία γύρω από τις κοίτες του Αρκουδορέματος και τα γεφύρια. Η περιοχή προσφέρεται και για τους λάτρεις των ποτάμιων αθλημάτων όπως το καγιάκ ενώ φημίζεται για το καλό κρασί της.
Καπνόφυτο
Το μικρό αυτό χωριουδάκι ονομάζεται έτσι επειδή ο κάτοικοι του είχαν πάντα ως βασική απασχόληση την καλλιέργεια καπνού. Μιλάμε δηλαδή για ξύπνημα στις 3 τα χαράματα, μάζεμα του καπνού με τα χέρια και «κέντημα», πέρασμα του καπνού σε σχοινιά με βελόνες. Μηχανήματα και ευκολίες ξεχάστε τα.
Το χωριό είναι χτισμένο σε πλαγιά βουνού (που σημαίνει καταπληκτική θέα). Το μικρό εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου είναι χτισμένο σε ένα σημείο με θέα το ποτάμι και τις γέφυρες. Στην αυλή του έχει ένα τεράστιο πλάτανο που από ότι έχω καταλάβει ήταν εκεί από όταν ο μπαμπάς μου ήταν ακόμη αγέννητος. Κάτω από τον πλάτανο είναι το σημείο συνάντησης. …όλων. Ειδικά το φθινόπωρο που τα βουνά γύρω έχουν ένα χρώμα καφε/πράσινο είναι απίστευτα όμορφα.
Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει βέβαια και το χωριό έχει πλέον λίγους κατοίκους. Όλοι όμως γνωριζόμαστε (λογικό αν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι είμαστε συγγενείς) και όταν κάθε τόσο μαζευόμαστε το χωριό γεμίζει. Πόρτα δεν θα βρεις κλειστή. Κανένας δεν θα πάρει τηλέφωνο πριν σου χτυπήσει την πόρτα. Κανένας δεν θα σε αφήσει να φύγεις εάν δεν σε ταΐσει.
Εκεί λοιπόν πήγαινα κάθε τόσο. Εκεί έμαθα πως κάνουν βούτυρο με τα χέρια, ψωμί και τυρί. Πως φέρεσαι στα ζώα, πως τα φροντίζεις και τι σου προσφέρουν. Εκεί έμαθα έστω και λίγα τουρκικά (οι περισσότεροι ήρθαν από μέρη της Τουρκίας που τους απαγόρευαν να μιλάνε ελληνικά και ο φόβος έγινε συνήθεια όταν ήρθαν Ελλάδα).
Σε αυτό το χωριό λοιπόν, αποφάσισαν πολλοί για να ξαναφτιάξουν τα πατρικά τους σπίτια ή να χτίσουν δίπλα στο πατρικό ένα καινούργιο. Έχει κάποια χρόνια τώρα που βλέπεις μαστορια να πηγαινοέρχονται και τα σπίτια να ομορφαίνουν. Το χωριό σιγά σιγά παίρνει ξανά ζωή. Τα ξενοδοχεία στο Παρανέστι είναι όλο το χρόνο γεμάτα. Οι ταβέρνες πληθαίνουν (καταπληκτικό φαγητό, τεράστιες μερίδες, χαμηλές τιμές). Ο καφετερίες εκσυγχρονίζονται.
Ο μπαμπάς μου είναι ένας από αυτούς που αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν τα πατρικά τους. (Άλλωστε πάντα έλεγε ότι μετά από χρόνια τα χωριά αυτά θα γινόταν θέρετρα και τελικά είχε δίκιο). Καθάρισαν την εξωτερική πέτρα από τους σοβάδες, άλλαξαν παράθυρα και πόρτες, κουζίνα και μπάνια, έχτισαν τζάκι και ….άλλαξε το σπίτι. Το σπίτι της γιαγιάς (που το είχε χτίσει με την αποζημίωση και ήταν δικό της και περηφανευόταν) έγινε πλέον ένα …σαλέ. Πανέμορφο με καφέ παράθυρα και μεγάλη βεράντα που έχει θέα όλα τα βουνά. Το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι το χιόνι για να γυρίσουμε στα παιδικά μας χρόνια. Λατρεύω το σπίτι, το χωριό και …τους γονείς μου που μου τα προφέρουν.

11 σχόλια:

Alexandros είπε...

Ανυπομωνώ να πάμε , να το δω από κοντά!

Μετεωρίτης είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΓΥΡΙΣΕΣ στον μπλογκόκοσμο!!!
Καταρχήν , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη γιορτή σου (angelina, e, γιόρταζες, ναι;!0

Πάρα πολύ όμορφο το αφιέρωμα, μου άνοιξες το μάτι πρωί-πρωί!

Καλως ήρθες, ελπίζω να πέρασες σούπερ!!

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Αν δεν ήσουν παντρεμένη, θα σε ζήταγα σε γάμο με τέτοια προίκα!!!!
χαχχαχαχα....

angelina είπε...

Alex, το καλό που σου θέλω να πηγαίνουμε συχνά και να σου αρέσει γιατί όπως θα κατάλαβες εγώ τρελαίνομαι για τα μέρη αυτά.
Μετεωρίτη, πέρασα καταπληκτικά αν και πέρα απο την κλινική είδα λίγα πράγματα. Είχα τα ανήψια να σκεφτώ. χαχα. Χαίρομαι που σου άρεσε το αφιέρωμα. angelina είναι το όνομα που χρησιμοποιώ στο blog (κάτι που σημαίνει πολλά για μένα και τον alex.) Πάντως ευχαριστώ.

angelina είπε...

dino, να είσαι καλά αλλά είμαι μια χαρά με τον αντρα μου. Και το κυριότερο, δεν ήξερε την προίκα μου όταν με πήρε.

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Ενώ με μένα είναι το ακριβώς αντίθετο.....
Ξέρω την προίκα και δεν ξέρω εσένα.....
χαχαχχαχαχχαχχα

Τέλος πάντων μη μου αγχώνεσαι και εγώ παντρεμένος είμαι.
Πλάκα κάνουμε ...
(Αυτό σε περίπτωση που διαβάζει το blog και ο άντρας σου....χαχαχαχα!!!)

angelina είπε...

Το διαβάζει αλλά μην ανησυχείς. Ξέρει ποιος και που είσαι. χαχα. Είναι μικρή πόλη η Σάμος, το έχουμε ξαναπεί. Αν χρειαστεί ξέρει που να απευθυνθεί. χαχα. Έχει και ο άντρας μου χιούμορ. Δεν θα ταιριάζαμε αλλιώς.

Ανώνυμος είπε...

χρόνια πολλά και καλή ξεκούραση στο καπνόφυτο πατρικό..

Ατρεύς είπε...

Άσχετο ίσως με το θέμα, ΣΧΕΤΙΚΟ όμως με την πολιτεία που ζούμε:

Δείτε τί έκανε ο κ. KILL-τίδης, ο υφυπουργός Αγρανάπτυξης καλέ: Μόλις το ΣτΕ ακύρωσε απόφασή του για το κυνήγι (με το σκεπτικό ότι φέτος χάθηκαν πολλά ζώα από τις πυρκαγιές, να μην σκοτώσουν οι κυνηγοί όσα διασώθηκαν) αυτός ο λαμπρός και πολλά υποσχόμενος (στους κομπλεξικούς και φασίστες) νέος έβγαλε "αστραπιαία" νέα διαταγή ξαναεπιτρέποντας το κυνήγι!

Γειά σας.
Εγώ πάω τώρα να "KILL" κι αλλού, τον κ. KILL-τίδη... Κι είναι και γιατρός, τρομάρα του...

STROYMFOGRINIA!!! είπε...

EEEE,EXOYME KI EMEIS ΩΡΑΙΑ ΧΩΡΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ,ΟΠΩΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΗ ΤΟΥΣ ΕΥΖΩΝΟΥΣ ΤΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ...ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΖΩ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΚΕΙ...

angelina είπε...

Καλά ρε γκρίνια. Το ξέρω οτι έχετε και εσεις καλά χωριά αλλά σαν το δικό μου.....χαχαχα. Ευχαριστω για τις ευχές. Σκοπεύω να το χαρώ όσο δεν πάει.