Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Το μανιφέστο των blogs

Ξεκινώ με τον ορισμό της λέξης που πρόσφατα έχει ξαναέρθει στην επιφάνεια και επανεξετάζεται αν και -με αρκετό κόπο- χρόνια τώρα δήθεν έχουμε κατοχυρώσει νομικά: Λογοκρισία ονομάζουμε τον έλεγχο του λόγου και άλλων μορφών ανθρώπινης έκφρασης. Η λογοκρισία πηγάζει συνήθως από τη θέληση των κυβερνόντων (και όχι μόνο) να ασκούν έλεγχο στην κοινωνία.
Δηλώνω ότι θέλω να γράψω αυτά που πιστεύω (και ας έχω άδικο) με τον κωδικό Angelina γιατί το όνομα αυτό λέει κάτι σε μένα. Πιστεύω οτι είμαστε αυτά που λέμε, πιστεύουμε, κάνουμε, βιώνουμε. Δεν είμαστε ένα όνομα. Είμαστε περισσότερο ένας κωδικός. Μια διεύθυνση στο ιντερνετ. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να με κρίνει και μπορώ να κρίνω τους πάντες όπως εκτιμώ εγώ με βάση τις δικές μου αρχές. Ότι κάνουμε έχει κάποιο αντίκτυπο και σχολιάζεται θετικά ή αρνητικά. Εάν καταφέρουμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο κανένας δεν έχει δικαίωμα να μου πει τι μπορώ και τι δεν μπορώ να λέω.
Και τώρα το μανιφέστο:
Οι παρακάτω 9 θέσεις είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι ένα blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media.
1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger

ΥΓ. Μήπως θα έπρεπε οι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, και εισαγγελείς να ασχολούνται με το όνομα «Μακεδονία», της Μακεδονίας ΜΑΣ ρε, πριν περάσει ο καιρός και αρχίσουν σλάβικες φυλές να μου ζητάνε διαβατήριο για να πάω στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη (γιατί πολύ φοβάμαι οτι εκεί θα φτάσουμε) αντί με το εάν μπορούμε να γράφουμε ότι θέλουμε στα blogs? Ο κόσμος όλος παίζει παιχνίδια στην πλάτη μας και αυτοί παίζουν με ….μας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χμ, βρε λες να γίνεται όλη η φασαρία για να ξεχάσουμε την διπλή ονομασία και την ανεξαρτησία του Κοσόβου;
Λες βρε τόσο δαιμονικά μυαλά να είναι κάποιοι;
Δεν μπορώ να το πιστέψω!

angelina είπε...

Δεν είπα οτι το κάνουν για αυτό το λόγο, αν και είναι δαιμονικά μυαλά, απλά οτι δεν ασχολούνται με πράγματα που θα επρεπε γιατί απλά τα έχουν κανει μπάχαλο.

Side21 είπε...

Αγγελίνα ξέρουν
πολύ καλά τι κάνουν.
Και κάνουν πολύ καλά αυτό που
"άλλοι" τους επιβάλλουν να κάνουν.
Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς.
Σε διαβεβαιώ δεν θα χρειαστείς
διαβατήριο για το Παρανέστι.
Το χειρότερο όμως θά' ναι
να υφίστασαι προληπτική λογοκρισία
για να ακουμπήσεις κάποιες σκέψεις
σου σε ένα Blogg !!!
Όσο για την ανωνυμία...
αυτή δεν υπάρχει...
Όλοι βρισκόμαστε πίσω από ένα τζάμι
και μας χαζεύουν σαν πειραματόζωα.

angelina είπε...

Η ιδέα και μόνο οτι όλοι "βρισκόμαστε πίσω από ένα τζάμι και μας χαζεύουν σαν πειραματόζωα" είναι ανατριχιαστική. Το βέβαιο είναι οτι πρέπει να κάνεις κάτι extreme για να ενδιαφερθούν να τσεκάρουν τα κακόμοιρα τα πειραματόζωα.