Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ANGELINA

Πρόσφατα έτυχε να διαβάσω σε κάποια blogs το γιατί ξεκίνησαν το blogging, γιατί επιλέγουν τα συγκεκριμένα θέματα να γράφουν, το κατά πόσο το blog τους φανερώνει στοιχεία του χαρακτήρα τους, γιατί διάλεξαν να ονομάσουν το blog τους έτσι ή απλά να αυτοπαρουσιάζονται με μια φωτογραφία.
Σήμερα πήρα την απόφαση να γράψω για μένα παρόλο που από ότι έχω καταλάβει στον 1 ½ χρόνο που «άνοιξα» το δικό μου blog αυτό παραβαίνει κάποιους άγραφους κανόνες. Συνήθως κάτι τέτοιες αναρτήσεις αρχίζουν με την φράση «με κάλεσε» ο τάδε ή ο δείνα «να γράψω…». Οπότε, εάν μέσω του blog μας φανερώνεται ο χαρακτήρας μας, μπορείτε άνετα να πείτε ότι εγώ είμαι κάποια που δυσκολεύεται να ακολουθήσει κανόνες.
Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο άρχισα να γράφω, απίστευτα διστακτικά και ντροπαλά θα έλεγα, ήταν γιατί απλά είχα χρόνο. Άφθονο. Κενό, που έπρεπε με κάτι να γεμίσω για να μη γκρινιάζω και για να μη φτάσω στο σημείο να αρχίσω …το κέντημα. Ανάμεσα σε αγνώστους σε ένα μικρό μέρος, δεν κάνανε και ουρά οι φίλοι έξω από το σπίτι. Μόνοι μας με τον Αλεξ, το ρίξαμε στο διάβασμα. Τάβλι δεν παίζει μαζί μου γιατί λέει δεν είμαι αρκετά καλή και δεν έχει νόημα. Χαρτιά δεν παίζει, υποψιάζομαι γιατί είμαι αρκετά καλή και δεν του αρέσει να χάνει. Έπρεπε λοιπόν να βρω και γω κάτι να κάνω. Ένα χόμπι.
Παίρνοντας την απόφαση να γράψω έπρεπε αρχικά να διαλέξω το «όνομα». Καθώς είμαι άνθρωπος που τα πάντα γύρω μου τα θέλω οικεία το βάφτισα Angelina. Είναι ένα από τα γυναικεία ονόματα που μου αρέσουν (μετά το Αλεξάνδρα και το Κωνσταντίνα) και κάποια στιγμή στο μέλλον όταν κάνω την πανέμορφη, πανέξυπνη και γλυκύτατη κόρη μου ευελπιστώ ότι δεν θα επέμβουν γονείς, λοιποί συγγενείς και παπάδες (γιατί είναι ξενικό και ποτέ δεν ξέρεις) και θα την βαφτίσουμε έτσι.
Η φράση του Saint Augustine που ακολουθεί, “The world is a book, and those who do not travel read only one page,” είναι μια άποψη που συμμερίζομαι απόλυτα και προσπαθώ να την έχω συχνά στο νου και ζω «διαβάζοντας» όσες πιο πολλές «σελίδες» μπορώ.
Επόμενο βήμα ήταν να διαλέξω το ύφος και το χαρακτήρα του blog μου. Ήξερα ότι δεν θα έγραφα για θεωρίες συνωμοσίας, για πολιτική και για αθλητικά. Θα έγραφα όμως για προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες ή για γενικά, επίκαιρα, κοινωνικά θέματα? Η απάντηση δόθηκε από μόνη της μόλις έγραψα την πρώτη μου ανάρτηση. Το blog μου είναι το ημερολόγιό μου. Γράφω για θέματα που με ενδιαφέρουν προσωπικά ως άνθρωπο, γυναίκα, πολίτη και καθηγήτρια. Ότι μου φαίνεται σημαντικό, αστείο ή τραγικό. Ότι μου συμβαίνει και θα ήθελα να το μοιραστώ με γνωστούς και αγνώστους. Πολλοί ίσως να πιστεύουν ότι δίνω πληροφορίες πολύ προσωπικές. Το γεγονός είναι ότι οι αναρτήσεις μου τείνουν να έχουν αυτό το χαρακτήρα αλλά οι πληροφορίες που προσφέρονται περνάνε από «έλεγχο». Γράφοντας κάτι έχω στο μυαλό μου ότι θα τα διαβάσουν οι φίλοι μου, που με γνωρίζουν ούτως ή άλλως και αυτοί που είναι bloggoφίλοι μου, οπότε θα έπρεπε ίσως να με γνωρίσουν. Για μένα το blog είναι ένας κυβερνοχώρος που σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους και να μάθεις πως σκέφτονται οι συνάνθρωποί σου για πάσης φύσεως θέματα. Από τα προβλήματα της γειτονιάς, (τελικά θα γίνει κάτι με το ρημάδι το Ξενία?), της χώρας (ελπίδα καμία), μέχρι ολόκληρου του πλανήτη (κλασικά περιβαλλοντικά θέματα θερμοκηπίου). Από την αστεία ιστορία της γιαγιάς μας (που έχω άφθονες) μέχρι επιστημονικές έρευνες (είναι καλό να γίνονται γνωστές) και κοινωνικούς προβληματισμούς (ποιος δεν έχει?).
Μεγαλωμένη σε μεγάλη πόλη είχα συνηθίσει κάθε μέρα να γνωρίζω νέους (όχι πιπίνια, καινούργιους εννοώ) ανθρώπους, έστω και εάν πολλές φορές δεν συνεχιζόταν η γνωριμία. Και πάλι όμως, είχα την ευκαιρία να διαλέξω, να κρίνω, να μάθω. Αυτό μου έλειψε στην αρχή όταν μετακόμισα στο νησί. Οι ευκαιρίες να γνωρίσεις κόσμο και οι επιλογές είναι περιορισμένες. Όχι πλέον. Όποιος τυχαίνει να ενδιαφέρεται για τα θέματα που γράφω, έστω και εάν διαφωνεί μαζί μου, και αφήνει σχόλιο, αυτομάτως γίνεται και γνωστός μου. Τον/ την «διαβάζω» και με «διαβάζει». Μέσα από το blog έχω την ευκαιρία να γνωρίσω αρκετό κόσμο. Πολλοί είναι ενδιαφέροντες. Αρκετοί είναι από τη Σάμο αλλά παρόλο που είναι γείτονες δεν θα είχα την ευκαιρία να τους γνωρίσω εάν δεν είχαμε blog (καταραμένη αποξένωση). Με κάποιους από αυτούς μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθούμε και από κοντά. Την πρώτη φορά ένιωσα αμήχανα γιατί ανέφεραν πράγματα που διάβασαν στο blog μου και δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Ένιωθαν ότι με ήξεραν αρκετά καλά? Ήταν έτσι τα πράγματα? Είμαι εγώ αυτή στις αναρτήσεις μου? «Δένει» η φάτσα με τα λόγια? Πως τα βλέπει αυτά κάποιος που έρχεται σε επαφή μαζί μου έχοντας διαβάσει το blog μου? Πως φαίνεται το blog μου σε αυτούς που με γνώριζαν από πριν? Κακά τα ψέματα, όταν δεν έχεις απέναντί σου τον «συνομιλητή», αλλιώς εκφράζεσαι. Κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε κάποιοι άλλοι. Τις περισσότερες φορές παρατηρώ σε γνωστούς ότι αυτό τους βοηθά να εκφραστούν με μεγαλύτερη ειλικρίνεια. Για τους υπόλοιπους…δεν παίρνω όρκο. Ποτέ δεν είσαι σίγουρος. Οι περισσότεροι διαλέγουν ένα στυλ γραφής και μια συγκεκριμένη θεματολογία και δεν παρεκκλίνουν. Δημιουργούν διαφορετικό blog εάν θελήσουν να αλλάξουν ύφος. Εγώ τα έχω όλα σε ένα. Από αποδράσεις μέχρι φάρσες μαθητών και από κριτική ταινιών μέχρι την ηλίθια στο γκρουπ στις διακοπές. Με χιούμορ ή συγκίνηση, με σαρκασμό ή αυτοκριτική παραθέτω όσα θέματα με απασχολούν. Παρόλα αυτά δεν έχω την απαίτηση να με γνωρίζει κάποιος που διαβάζει το blog μου, ή και να ενδιαφερθεί να με γνωρίσει. Εξάλλου ο απώτερος σκοπός είναι να ανταλλάξουμε απόψεις. Έχοντας στο νου ότι από τις αναρτήσεις που διαλέγει ο καθένας από μας να γράψει καταλαβαίνεις ελάχιστα ενώ από ένα χαμόγελο που θα δεις γνωρίζοντας κάποιον, πολλά, οι bloggoφίλοι είναι άγνωστοι στη ουσία άνθρωποι. Τα συμπεράσματα που βγάζω για το εάν είναι βαρετοί, συναρπαστικοί, έξυπνοι ή κολλημένοι είναι πάντα με ερωτηματικό. Όσα όμως και αν μου δίνεται η ευκαιρία μέσω του blog να μαθαίνω για τους άλλους τις περισσότερες φορές μου είναι αρκετά (εξάλλου εάν ήθελα να μάθω ποιο στρουμφάκι θα ήσασταν ή ποιο ποτό σας αρέσει θα έμπαινα στο facebook). Δεν είναι όμως καταπληκτικό όταν από ένα όνομα στην οθόνη του pc φτάνεις στο «Χάρηκα πολύ που επιτέλους σε γνωρίζω από κοντά»? Μήπως είμαι πιο παραδοσιακή από ότι νόμιζα τελικά?

Οπότε, «Είμαι η angelina και είμαι blogger(?)»


H angelina προ blog (καθαρός ουρανός...)

Η angelina στο blog. (όχι και πολύ αποκαλυπτική αλλά κάτι καταλαβαίνεις)

11 σχόλια:

Giorgos Varvakis είπε...

Και η Angelina, είναι μαζί μας!! :)
Αφέθηκα στο σημερινό post και δεν το μετάνιωσα.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σε έχω "γνωρίσει", είμαστε "γείτονες" κι ας μη με κάνεις φίλο, όπως μου έχεις πει κάπου αλλού :)
Καλή σου μέρα

angelina είπε...

Καλημέρα "γείτονα" gvarvaki. Ευχαριστώ που σου άρεσε το ποστ. Μη το πάρεις προσωπικά που δεν σε κάνω "φίλο". Ειμαι πάντα αυστηρή με όσους δεν μου κάνουν δώρα. χαχαχαχα Και εγώ χαίρομαι που έχω "γνωρίσει" όλους εσάς. Αυτό το γεγονός εξάλλου ήταν και ο κυριότερος λόγος που έγραψα το πόστ.

Benikos place είπε...

Καλησπέρα και απο δω,τι να πούμε?ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας ανοιξες έτσι απλόχερα την καρδιά σου.ελπίζουμε να σας δουμε από κοντα στο επόμενο ταξίδι μας.

angelina είπε...

Κάπου εδώ θα είμαι benikos. Σας περιμένουμε.

ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΣΑΜΟΥ είπε...

" Ο λόγος για τον οποίο άρχισα να γράφω, για να μη γκρινιάζω Aνάμεσα σε αγνώστους σε ένα μικρό μέρος Καθώς είμαι άνθρωπος που τα πάντα γύρω μου τα θέλω οικεία γιατί είναι ξενικό και ζω το ύφος και το χαρακτήρα του blog μου και έχω στο μυαλό μου πάσης φύσεως θέματα. Είμαι εγώ φάτσα με τα λόγια? "

ΑΝΑΜΕΝΩ THN angelina ΜΕΤΑ blog.

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

xmmmmmmmmmm
τί να πω εγώ τώρα??????????
Σε γνώρισα εδώ μέσα........
Σε μέτρησα για φίλη μου κι ας μην ήξερα ποια είσαι στ' αλήθεια....
Ενώ εσύ ήξερες για τόσο καιρό και δεν "αποκαλυπτόσουν"........
Με έχεις κάνει να γελάσω, να συγκινηθώ, έχουμε "κουβεντιάσει" σοβαρά, έχουμε διαφωνήσει έντονα, τα έχουμε "βρει", έχουμε γράψει "ποιήματα", έχω αγαπήσει τους γονείς σου.....
Είναι "περίεργη" αυτή η σχέση...
Προχθές σε κάποιο μπαρ (να μην κάνω και διαφήμιση..... ) ακούστηκε από την κοπελιά που τραγουδούσε: "Αφιερωμένο από τον κο Τζώρτζογλου στην Angelina" ...
Ελπίζω ότι δε σε έφερα σε δύσκολη θέση....
Ή τον άντρα σου....
Το ένιωσα όμως...
Σε ξέρω τόσο καλά σαν Angelina...
Και (ίσως) τόσο λίγο σα .........
Είναι η γοητεία αυτής εδώ της ιστορίας....
Ίσως αλλιώς να μη μιλούσαμε ποτέ...
Και τώρα που "μιλάμε" δεν είμαστε ίσως "εμείς" όπως είμαστε "έξω"...
Είμαστε όμως τελικά "εμείς"...
Με μια άλλη έννοια...
Ένα κομμάτι μας είναι και αυτό...
Ίσως, πιο "αθώο"....
Πιο "ανοιχτό"....
Πιο "ελεύθερο"....
Δεν ξέρω.... μπαρμπαλίζω μάλλον....
Δεν έχω ξεκαθαρίσει αν "αυτό εδώ" είναι "εικονικό" ή ίσως είναι ο πιο ... κρυφός μας εαυτός....
Όλοι περνάμε από μια "κρισάρα" αυτά που γράφουμε....
Μήπως και αυτό που "βγάζουμε" στην "αληθινή ζωή" δεν το ... λογοκρίνουμε;
Δεν ξέρω....
Φιλάκια σε σένα και στον άντρα σου...
Ελπίζω να τα λέμε για πολλλλλλλλλύ καιρό από εδώ...
Ελπίζω και να μη ... θύμωσες με το προχθεσινό.........

angelina είπε...

Dino, ευχαριστούμε για την αφιέρωση αλλά και για τα καλά σου λόγια για την "φιλία" μέσα και έξω από το blog. Εχω την εντύπωση οτι θα τα λέμε πολύυυυυυυ καιρό. Τελικά λογοκρίνουμε τα πάντα στη ζωή μας, έτσι? χα.

Ανώνυμος είπε...

Omologw oti emeina ekpliktos apo to blog soy...Den perimena na yparxei akoma anoixtomyalos anthrwpos se ayto to nhsi pou legetai Samos.Vlepeis kai egw apo ekei katagomai an kai den menw ekei pleon ontas foititis se mia eparxiakh polh.Mou ekane megalh entypwsh rixnontas mia matia se paliotera posts soy peri twn gegonotwn toy Dekemvriou oti kanenas den ekane sxolio...Fysika pws na kanei sxolio afou gia ti dikia sas genia 30+ tetoia gegonota pernoun san psila grammata apo Mesa Mazikis Exapatisis kai apo tous dimosiokafrous opws o prytanis aytwn twn MME kyrioy Pretenterh...An omws anazitas enan enoxo(kai poly swsta kaneis) gia olh ayth th katantia tis ellinikhs koinwnias me ta fainomena tis Koinwnikis Pathogeneias na oxynontai olo ena kai perissotera logw twn koinonikwn anisotitwn kalo tha itan na rixeis mia matia ston kathrefth....OLOI exoume meridio eythinis se ayta ta gegonota kai pistepse mou den exoun xehastei epeidh stamatisan na provallontai apo tin tileorash...Oso gia to meridio eythinis pou mas analogei ayto einai syllogiko kai oxi atomiko...Sti telikh otan mas lene na lamvaneis ypopsin to koinwniko perigyro ston opoio zeis ayto simainei...Kai oxi mikroastikes antilipseis typou prosexe ti tha pei o kosmos...Grammeno ton exw ton kosmo sas...Mas kaite ta oneira...Sas kaime ta psemmata...

Syggnwmh gia ta greeklish kai to ektetameno sxolio...Perimenw tous provlimatismous soy kai tis apopseis soy...Eyxaristw poly gia to xrono soy...

angelina είπε...

Ανώνυμε,
Ευτυχώς δεν είμαι η μόνη ανοιχτόμυαλη στο νησί. Είναι και άλλοι…τρεις. Χα
Και εμένα μου έκανε εντύπωση που δεν είχα σχόλια στην ανάρτηση για τα επεισόδια του Δεκεμβρίου. Βέβαια έγραψα μόνο το πόσο «βλάκας» νιώθω ώρες ώρες στη χώρα μου αλλά και πάλι…
Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχεί η τηλεόραση και έχουν δύναμη οι οποιοιδήποτε Πρετεντέρηδες και Αυτιάδες. Πόσο μακριά μπορείς να πας όταν την κοινή γνώμη την «επιβάλλουν» αυτοί? Το παιδί και τους ανώμαλους με τα όπλα τους ξεχάσαμε γιατί απλά πλέον δεν πουλάνε. Το επεισόδιο με την ζαρντινιέρα έμεινε ως αστείο και σε λίγο θα αναρωτιόμαστε πως βγήκε το ανέκδοτο. Οι αλλοδαποί θα εξεγερθούν και εμείς θα μιλάμε για τις καλοκαιρινές διακοπές της Μενεγάκη αντί να ζητήσουμε ο νταής που έσκισε το κοράνι να απολυθεί. Όλα τα ξεχνάμε μόλις βγαίνουν από την επικαιρότητα. Εάν δεν είναι στον Αυτιά, δεν είναι στη μόδα, δεν είναι σημαντικό. Οι πολιτικοί στο Λονδίνο ζητάνε συγγνώμη γιατί καταχράστηκαν 2000 λίρες και εμείς ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έγινε με τους γελοίους και τη Siemens. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. το να ψηφίσεις τον ένα ή τον άλλο δεν είναι λύση. Όποιος και να κυβερνήσει θα συνεχίσει τα ίδια. Πρέπει να σκεφτούμε ως λαός εάν θέλουμε να διαιωνιστεί αυτός ο τρόπος ζωής και εάν όχι να καθαιρέσουμε τους πάντες και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Πιάσαμε πάτο πλέον. Ας το καταλάβουμε. Όσο ο Πρετεντέρης λέει αρλούμπες και τα λεγόμενα του Αυτιά είναι ευαγγέλιο για τη γιαγιά μου…χαΐρι δεν θα δούμε. Ας αρχίσουμε από αυτούς και μετά βλέπουμε.
Α, παρεμπιπτόντως, δεν ανήκω στη γενιά που σου έκαψε τα όνειρα. Και εγώ στη γενιά με τα καμένα όνειρα είμαι. Απλά ένα βήμα πιο μπροστά από εσένα …που καίγονται τώρα. (όχι να με βγάλεις και μαθουσάλα. χα)

Ανώνυμος είπε...

Xereis aggelina to provlima mas einai oti exoume mathei na tous exoume anagkh...Aytous ekei tous 300 tis voulis...Pera elaxistwn exairesewn...Eixa paei proxtes se ena magazi na piw ena apogeymatino foititiko frappe tis rastwnis kai tis ampelofilosofias kai pigainontas sti toyaleta diavasa kapou oti:To dikaiwma einai i apodeixh oti den eimaste eletheyroi....Mou ekane tromerh entypwsh kai mou edwse trofh gia skepsh...Isws ekei kryvetai to megalo stoixima tis koinwnias kai ti ennow?An eimastan pragmatika eleytheroi den tha milousame gia dikaiwmata kai ypoxrewseis...swsta?Ayto apotelei kai ti vash twn anarxikwn koinwniwn opws eipe kai o Kornhlios Kastoriadhs...Pera apo to gnwsto Sosialismos i Varvarotita pou akougetai apo tin tileorash ton teleytaio kairo...Opws mas didaskei i istoria tpt den allaxe stis koinwnies xwris ti voitheia tis Vias...Egw enas foititis pou apexthanetai ti via wres wres skeftomai poso swsto akougetai to synthima Via sti Via tis Exousias kai ginomai thiaswtis tis...Arkei na katalaveis pws antilamvanomai ti via prokeimenou na simfwniseis...Via den einai na efarmozontai nomoi pou orizoun anasfalisth ergasia gia 500 eyrw???Via den einai na se pairnei i trapeza thl. kai na sou leei ekei pou pineis amerimnos ton kafe soy Kyrie ofeilete na plirwsete ti dosh toy daneiou alliws tha sas paroume to spiti...Teliwnontas na anaferw ta perifima metra asfaleias pou pire o Anaplirwtis Ypourgos kyrios Markogiannakis(Prwin dikastis tis xountas gia na mi xehniomaste) peri toy koukoulonomou kai tromonomou klp...Den einai kai poly dyskolo na katalaveis pou vadizoume..Se mia endexomenh diktatoria mipws?? ;)

Βασίλης είπε...

epesa se auto to arthro psaxnontas gia plirofories apo atoma pou metakomisan se nisi(eine kati pou skeutome entona ton teleuteo kairo).
edo den leei pola pou na me voithan alla isos tha mporouses na mou doseis esi kapia ups kai kapia downs tou na metafereis tin zoi sou apo tin poli sto nisi.
fisika tha me endiefere poli kai i apopsi/simvouli sou(sinipologise to oti eime foititis akoma)
b.p.someone@hotmail.com