Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ. ΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΧΙ!

Και έφτασε πάλι ο καιρός για την παρέλαση. Εννοείται ότι δεν πρόκειται για ένα απλό γεγονός, μια εκδήλωση. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να προκαλέσει διαφωνίες και ίντριγκες. Πρέπει μια βδομάδα νωρίτερα όλα τα κανάλια να ασχολούνται με το θέμα του εάν πρέπει ή όχι να παρελασουν αλλοδαποί μαθητές. Να διαπληκτιστούν οι συνήθεις ύποπτοι πάνω στο θέμα του εάν είναι υποχρεωτικό να παρελασουν όλα τα παιδιά και αν πρέπει να πάρουν αποβολή όλοι όσοι δεν βρίσκονται εκεί. Δεν είναι κάτι απλό η παρέλαση. Είναι ΤΟ γεγονός. Σήμερα το πρωί παρακολούθησα για λίγο τις ενημερωτικές εκπομπές, έτσι για να ξέρω τι μας ξημερώνει βρε παιδί, και άκουσα διάφορα πάνω στο θέμα. ΠΑΛΙ. Κάθε χρόνο οι ίδιοι να συζητούν τα ίδια. Καλά, πότε επιτέλους θα βάλει κάποιος ένα τέλος σε όλη αυτή την γελοιότητα; η παρέλαση έχει χάσει πλέον το νόημα της. Εδώ και πολλά χρόνια κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει λόγος να γίνεται. Γιατί; Γιατί πρέπει μαθητές να κάνουν παρέλαση για να θυμόμαστε την ιστορία μας; Γιατί δεν αρκεί μια γιορτή ή έστω μια καθαρά στρατιωτική παρέλαση; Τι ακριβώς κερδίζουν τα παιδιά από το όλο πανηγύρι; Μήπως ξέρουν τα καημένα τι ακριβώς έγινε τότε και γιατί τους βάζουν να περπατάνε με συγκεκριμένο βηματισμό; (Εδώ οι ιστορικοί τα έχουν φτύσει). Γιατί κάθε χρόνο μετατρέπουμε τα παιδιά μας σε παιχνιδακια στρατιωτάκια και περνάνε και την δοκιμασία του ποιος θα κρατάει την σημαία, ποιος τον υψηλότερο βαθμό στο σχολείο (προς Θεού μην είναι και αλλοδαπός γιατί εκεί ο νομός λίγο……. λυγίζει); Ας μην ξεχνάμε οτι η παρέλαση ώς "θεσμός" καθιερώθηκε από την δικτατορία του Μεταξά. (την αρχή είχε κάνει να δεις ποιός...αχ ναι καλέ. Ο Χίτλερ!!!!! Δεν πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή την φαρσοκωμωδία; Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό....πλέον. Νοιάζεται κανένας πραγματικά πέρα από τους μητροπολίτες και τους δήμαρχο/νομάρχες που έχουν την ευκαιρία να κάνουν την εμφάνιση τους; Και εγώ μικρή θυμάμαι ότι είχα νεύρα που πάντα ήμουνα στο τέλος (εξαιτίας του ύψους μου ή μάλλον της έλλειψης αυτού) και το μόνο που μου άρεσε ήταν το χαβαλέ με τους συμμαθητές (πετούσαμε στραγάλια ο ένας στον άλλο κτλ) και που ήξερα ότι στην τρίτη γωνία περίμενε πάντα με καμάρι ο μπαμπάς (συνήθως δακρυσμένος) και η μαμά. Και που αργότερα με έβλεπα (όπως και όλοι οι δημότες) σε φώτο αναρτημένες στη βιτρίνα των φωτογραφείων.(καθότι πάντοτε ψώνιο, χάχα) Όχι, πέστε μου ήταν παρέλαση αυτό; Ήταν λόγος αυτός για να κάνω παρέλαση; Είχε καμία σημασία; Μου έμαθε τίποτα; Η απάντηση είναι “ΟΧΙ”.

15 σχόλια:

Pike είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο (πολύ καλή και η γελοιογραφία)...δες και δικό μου σχόλιο στο μπλογκ μου

2u-press είπε...

Ναι, έχεις δίκιο. Να τελειώνουμε με τις παρελάσεις ΤΩΡΑ!!

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Γειαααααα......
Έχουμε δύο θέματα νομίζω...
1. Να καταργηθεί η μαθητική παρέλαση. Συμφωνούμε! Είναι το τελευταίο (;) κατάλοιπο από τα πηλίκια, από την ομοιόμορφη ενδυμασία, από την προσπάθεια δημιουργίας "πειθαρχημένων" πολιτών μέσα από τα σχολειά.
Μια "πρώιμη", "αθώα" στρατιωτικοποίηση που ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ....
2. "Αλβανάκια" και σημαία...
Για όσο τέλος πάντων, επιμένουμε στις παρελάσεις, πρέπει να σταματήσει το κατ' έτος επαναλαμβανόμενο καραγκιοζιλίκι με τους πατριωταράδες....
Και για να τελειώνει το άνοστο, επικίνδυνο και απαράδεκτο αυτό καλαμπούρι, προτείνω το εξής:
Σημαία να φέρουν τα στρατιωτικά αγήματα και μόνο αυτά.
Τα σχολεία μπορούν (αν πρέπει να επιβραβεύουν τους πρωτεύσαντες) να φέρουν "λάβαρο" του σχολείου άσχετο με τα εθνικά σύμβολα.
Και όλοι αυτοί οι ... Ελληναράδες, ας βάλουν μια σημαία στο μπαλκόνι τους όπως κάνω και εγώ, ο "προοδευτικός",ο "αναρχοκουμμουνιστής", ο "ψευτοκουλτουριάρης" τιμώντας τους παππούδες μου και τον αγώνα τους...
Και ας μην περιμένουν το ... Γιούρο ή κανένα Αλβανάκι για να θυμηθούν τον ... πατριωτισμό τους...
Υ.Σ.1 Αλήθεια, προβληματίστηκε κανείς τους πώς τα καταφέρνουν οι ... καλοθρεμμένοι και με τόσα φροντιστήρια, ιδιαίτερα και ... γνωριμίες κανακάρηδές τους να έχουν "χαμηλότερες επιδόσεις" από τα Αλβανάκια;;
Υ.Σ.2 Είδατε κανέναν να ... "εξαγριώνεται" με τον Πύρο όταν σήκωσε την Ελληνική σημαία;
Ένα έχω να πω σε συτά τα υποκείμενα και τίποτα άλλο: Α να χαθείτε υποκριτικά φασιστοειδή που βρήκατε αυτά τα άξια παιδιά για να βγάλετε τα κόμπλεξ σας...
Sorry Angelina.....

Ανώνυμος είπε...

Hello again. Χαιρομαι που το βλεπετε και εσεις ετσι. Αντε να τελειωνουμε με τα καραγκιοζιλικια.
DINO σε καταλαβαινα μεχρι το τελευταιο...sorry angelina. Σου έδωσα την εντυπωση οτι διαφωνω; Απλα είπα να μην αναφερθω τόσο στο θέμα των αλλοδαπών μονο και μονο επειδη το θεωρώ αυτονόητο. Η θα ακολουθούμε τον νόμο ή όχι, αν έτσι θέλουν. Ο νόμος λέει να σηκώνει την σημαία ο πιο καλός ο μαθητής. Αν ο πιο καλός ειναι ο Τζακ, ο Ομαρ ή ο Γιούρο εμένα δεν με ενδιαφέρει. Τον πατριωτισμό τους ας τον δείξουν με το να γίνουν καλύτεροι αυτοί. Να καταφέρουν να τον ξεπεράσουν έστω και αν είναι μόνο για να αναφωνήσουν "Για την Ελλάδα ρε γαμωτο" όχι να υποτιμούν την υπεροχή του αλλου.

Μετεωρίτης είπε...

Kαλημέρα Angelina.
Μεγάλο βάσανο η παρέλαση, όντως. Όχι ότι είχα κανένα κόμπλεξ που ήμουν συνήθως στην προτελευταία σειρά (δεν φημιζόμουν για το μπόι μου), άλλα ήταν τα προβλήματά μου.
Φούστα. Μπλούζα. Άσπρα καλτσάκια. Παπούτσια.
Κάθε μα κάθε παρέλαση τσακωνόμουν με τους γονείς μου.
Έχεις δίκιο, εντελώς αχρείαστη η παρέλαση για τους μαθητές. Έτσι ακριβώς ένιωθα, σαν στρατιωτάκι (βλέπε The Wall και Pink Floyd).

Μα υπάρχει κανένα παιδί που νιώθει καλά με την παρέλαση; ...Δεν νομίζω. Απλά, είναι ένας ακόμα θεσμός που μας τον επιβάλλουν.
Καλημέρες!

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Angelina
Έχω τελικά το χάρισμα να ... με παρεξηγούν!!
Το "sorry" ήταν για το "ύφος" μου που ίσως ήταν λιγάκι... "αγριεμένο" και όχι γιατί πίστευα ότι διαφωνούσαμε... (κάθε άλλο....)
Απλά δε θέλω να δημιουργώ στο "σπίτι" άλλων εντάσεις.... (θυμάμαι ακόμα το robert)

Μετεωρίτης είπε...

ποιον ρόμπερτ ρε παιδιά,
τον ρόμπερτ ρέντφορντ;

angelina είπε...

Dino για να μην παρεξηγηθώ εγώ το διευκρίνισα. Μην σκας για το πώς γράφεις στο blog. Ούτε βρίζεις ούτε θίγεις κανένα. Ο Robert απλά μάλλον δεν ήθελε να συνομιλεί με κόσμο που είχε άλλη άποψη. Εντάξει. Στενοχωρηθήκαμε που τον χάσαμε από την παρέα μας αλλά τέλος. Μην μας κυνηγάει. Δεν θα αλλάξουμε και τις αντιλήψεις μας.
Μετεωρίτη, μακάρι να ήταν ο Ρεντφορντ. Δυστυχώς από τους διάσημους μόνο ο Pitt μπαίνει στο blog μου και καμιά φορά και ο Banderas. Και εννοείται οτι αυτοί συμφωνούν μαζί μου. xaxaxa

Ανώνυμος είπε...

Με τη παρέλαση, ποτέ δεν τα πήγαινα καλά. Στο σχολείο ήταν ευκαιρία για να με κοροϊδεύουν όσοι δεν με πήγαιναν γιατί ήμουν ολοκληρωτικά "ασυντόνιστος".
Αργότερα στο στρατό (είχα γίνει πιο πονηρός απέφυγα εντελώς την παρέλαση) Στη αρχή στα μαγειρία, μετά σε φυλάκια, μετά σε γραφεία...
Και βέβαια ήμουν και μάχιμος και βαθμοφόρος.. Αλλά ακόμα και οξυδερκείς αξιωματικούς να ρωτήσεις θα γελάσουν με αυτά που τους βάζουν να κάνουν και δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο στρατό.
Ας όψονται οι ακροατές του Άνθιμου και οι θηρευτές των ψήφων τους.

Πρόταση: Όσες ώρες που χάνονται στο Βήμα να δίνονται για πρόβες στους "Πέρσες" του Αισχύλου, τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" του Σολωμού και στο "Άξιον εστί" του Ελύτη. Αυτά διδάσκουν καλύτερα την αγάπη για την ελευθερία και την πατρίδα...

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

χεχεχε....
"Δικαίωμα στο όνειρο..."
έτσι δε σου έγραψα ΚΑΠ>ΚΟΥΜ> και στα ... δικά σου "λημέρια"??

angelina
:)
ευχαριστώ για την ... απενοχοποίηση!!!

Ανώνυμος είπε...

Savvo
Παρέλαση .... Πρωτη φορα που δοκίμσα σκαρπινια στην ζωη μου με άσπρη κάλτσα εννοειται. Καφές μετα στην παραλία (αν δεν έκανε ψοφοκρυο) μετά κλαμπ που ανοιγανε μεσημεριατικο για να μας πιασουν από μικρούς πελάτες. Η πρωτη "μπομπα" που ήπια στην ζωή μου. Παρέλάση.... ομηρικοι καβγάδες με γονείς να πίασω τα μαλλία κότσο για να ειμαι και εγω άνθρωπος μια φορα. Παρέλαση... χαζευαμε τις συμμαθητριές μας για να δούμε ποια είχε πραγματικα όμορφα πόδια μιας και φορούσαν τις πιο κοντές φουστες που είχαν. Παρέλαση.... όλα αυτα θυμάμαι . Για ποιον λόγο τις κάναμε? Για το ΟΧΙ? Μόνο μιλώντας με παππούδες που πολέμησαν το 40 καταλαβαινεις, οι παρελάσεις και οι λοιπές αηδίες δεν σου άφηναν ποτε τίποτα. Παρέλαση ως ενήλικας τώρα.¨" ...αντε πάμε να δούμε τον ανηψιο και μετά για καφε. Πω έχει και κόσμο που θα βρούμε" πραγματικη τόνωση του εθνικού φρονήματος.....

Μετεωρίτης είπε...

angelina μου,
σόρι που θα μπω σφήνα σε αυτές τις απόψεις, αλλά άμα σου γράψει ξανά ο μπαντέρας, να του πεις πως σου είπε ο μετωεωρίτης να του πεις ότι είναι πολύ γαϊδούρι που έφυγε από το δικό μου μπλογκ για να έρθει στο δικό σου;
Λυγμ.

Η μεγαλύτερη μιζέρια/ μνήμη παιδικών χρόνων:
η παρέλαση στην τηλεόραση...

angelina είπε...

Καημενε μετεωριτη....
Μου άξιζε και τον κερδισα...τον Τονυ. χαχαχα
Πραγματικά, και στην τιβι μιζερη παντα μου φαινοταν η παρελαση.

Lego είπε...

Πέστα κοπέλα μου ! Η παρέλαση είναι φαρσοκωμωδία και κατάλοιπο του παρελθόντος. Τι νόημα έχει να παρελάσουν οι μαθητές σαν στρατιωτάκια; Να δείξουμε ότι τους έχουμε εκπαιδεύσει στο "1 στο αριστερό" ? Ότι τους έχουμε βάλει στη σειρά ? Καλύτερα θα ήταν να μας ενδιαφέρει αν έχουν εκπαιδευτεί σωστά σε άλλους τομείς.

Δεν είναι θλιβερό θέαμα να βλέπεις τη νεολαία να περνάει μπροστά σου, ευνουχισμένη; Γιατί ευνουχισμός είναι η ομοιόμορφη ενδυμασία και το "1-2" για τους εφήβους. Προσωπικά έκανα παρέλαση και ήμουν στην πρώτη γραμμή λόγω ύψους, αλλά τότε το έβλεπα σαν χαβαλέ... Αν οι άλλοι απέξω το έβλεπαν σαν υπερηφάνεια (δική μου) και εθνική συνείδηση, μάλλον δεν θα είχαν προσέξει το χαμογελάκι στο στα χείλη μου ;-).

Όσο για το στρατό, όχι δεν έκανα παρέλαση ! Γιατί πια δεν ήταν χαβαλές, αλλά με πίεζε ψυχολογικά... Στα 27 μου δεν ήθελα να είμαι ένα στρατιωτάκι στη γραμμή.

Υ.Γ. Τώρα που το σκέφτομαι, θα χάσουμε τις ωραίες φωτογραφίες με τις πιτσιρίκες και τις κοντές φουστίτσες ;-)

angelina είπε...

ΝΑΙ. Λυπάμαι που σε πληγώνω έτσι αλλά ναι. Θα χάσετε τις μινι φουστίτσες. χαχαχαχα Ένα ακόμη επιχείρημα για να κοπούν (γυναίκα είμαι, μην το ξεχνάμε)