Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Ψευτο-Χριστιανοί-Ψευτο-Αντίχριστοι 0-1

Το 2006 στο θέατρο του Νέου Κόσμου ανέβηκε το έργο του Γιάννη Καλαβριανού, «Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος».
Η ιστορία του έργου εξελίσσεται στη Βηθλεέμ. Ο Χριστός γεννήθηκε και όλοι σπεύδουν να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος. Ο Αντώνης όμως που γεννήθηκε την ίδια μέρα με τον Χριστό σε «διπλανή φάτνη», είναι πεπεισμένος πως έχει γίνει λάθος και πως είναι ο ίδιος το Θείο Βρέφος! Μάταια οι γονείς του και ο φύλακας - άγγελός του προσπαθούν να τον πείσουν ότι δεν είναι ο γιος του Θεού. Ο Αντώνης μεγαλώνει παράλληλα με τον Χριστό και μιμείται κάθε του ενέργεια.
Κάποιος λοιπόν κάρφωσε τον τίτλο και ανακρίβειες για το περιεχόμενο του έργου σε κάποιους της εκκλησίας και …έγινε το come Μήτσουμ να δεις. Γύρω στους εκατό Ορθόδοξους Χριστιανούς προπηλάκισαν και χτύπησαν τους θεατές φωνάζοντας τους Αντίχριστους και απειλώντας να τους κάψουν (στην πυρά ή στα καζάνια της κόλασης?). Οι μαυροφορεμένοι / κουκουλοφόροι / διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν να κατεβεί η παράσταση επειδή προσέβαλε το θρησκευτικό τους αίσθημα. Έγινε μήνυση στον συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιάννη Καλαβριανό, στους ηθοποιούς Αναστασία Μποζοπούλου, Ευθύμιο Παπαδημητρίου, Μαρία Κοσκινά, Χρήστο Θεοδωρίδη και στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.
Η μήνυση έλεγε ότι «ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί έχουν διαπράξει βλασφημία τεραστίου μεγέθους χάριν ψυχαγωγίας, χάριν διασκεδάσεως και χάριν κέρδους» και ότι «είναι εξοργιστικό στη χώρα μας να εμπαίζετε το ιερότατο πρόσωπο του Χριστού μας από τυχάρπαστους, ασήμαντους εμπαθείς "καλλιτέχνες". Και θα ήταν ακόμα πιο απαράδεκτο να μείνουν ατιμώρητοι. Για τον λόγο αυτό ζητούμε την ανώτατη ποινή για παραδειγματική τιμωρία, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά».
Σημειωτέων οτι κανένας από αυτούς δεν είχε παρακολουθήσει την παράσταση παρόλο που ο κ. Θεοδωρακόπουλος είχε προσκαλέσει το θυμωμένο πλήθος να μπει δωρεάν για να διαπιστώσουν πως δεν επρόκειτο για βλασφημία. Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris δήλωσε:
«Θεωρούμε τουλάχιστον προκλητικό το γεγονός να μηνύονται καλλιτέχνες για μία θεατρική παράσταση, ιδίως όταν δεν είχαν καμία διάθεση προσβολής. Σε μια εποχή που η χώρα ταλανίζεται από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, κάποιοι επιμένουν να κατασκευάζουν εχθρούς και να ψάχνουν παντού ενόχους, εκτός από τον εαυτό τους
Δεν υπήρξε καμία απολύτως προσβολή του ιερού προσώπου του Ιησού Χριστού στη θεατρική παράσταση «Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος» αποφάνθηκε η ελληνική Δικαιοσύνη στις 14 / 1/ 2009. Για δες που θα αρχίσω να εμπιστεύομαι ξανά την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Μετά από όλα αυτά δεν έμεινε τίποτα να πούμε εμείς για τους ανόητους, φανατισμένους και κοντόφθαλμους παρά πως… «Οποιοσδήποτε ανόητος μπορεί να κριτικάρει, καταδικάζει και να παραπονιέται - και οι περισσότεροι ανόητοι το κάνουν.» (Dale Carnegie)

3 σχόλια:

Alexandros είπε...

Στο ίδιο έργο θεατές... Τα ίδια είχαν γίνει και με τον "τελευταίο πειρασμό" του Σκορτσέζε, τα βιβλία του Μίμη Ανδρουλάκη και ένα σωρό αλλά "Αντίχριστα" πονήματα. Την εποχή που είχαν τη δύναμη, καίγανε τους "βλάσφημους" στην πυρά. Τώρα που δεν την έχουν, προκαλούν μόνο το γέλιο και τον οίκτο.

Ανώνυμος είπε...

ζωντας σε ενα κρατος που και ο ανωτατος αρχοντας του ή η κυβερνηση πρεπει να ορκιστουν ενωπιον ιερεων ολοι αυτοι οι φανατικοι αποθρασυνονται . οσο για το θεατρικο σας καλη δυναμη.
ΑΡΗΣ

angelina είπε...

Και κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται ήρεμα στην Εφραιμοχώρα...