Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Ο 44ος Πρόεδρος, Μπαρακ Ομπαμα


Σήμερα στην Ναυτεμπορική online βρήκα ένα άρθρο-κουίζ για τον Ομπάμα, τον Αμερικανό Πρόεδρο νούμερο 44. (πηγή: Τhe Independent)
Η πρώτη μου σκέψη ήταν να το διαβάσω για να μάθω πληροφορίες για τον νέο πλανητάρχη (άσχετο δική μας εφεύρεση είναι αυτή η προσφώνηση (?) και μόνο σαρκαστική μπορώ να την χαρακτηρίσω.) Βέβαια είχα παρακολουθήσει μερικές ομιλίες του αλλά που να καταλάβεις από μονταρισμένα κομμάτια…
Διαβάζοντας τις ερωτήσεις συνειδητοποίησα πόσο ίδιοι είναι οι άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους. Όπου και να ζεις ενδιαφέρεσαι για σημαντικά πράγματα όσων αφορά την ζωή των πάσης –φύσεως – διάσημων. Τι ζώδιο είναι, πότε έχασε το πρώτο του δοντάκι, εάν έσπασε το χέρι του στο σχολείο κτλ. Έτσι λοιπόν πήρα απίστευτα σημαντικές πληροφορίες για τον άνθρωπο που θα πάρει αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων (ή μάλλον δισεκατομμυρίων) ανθρώπων.

Η δεύτερη μου σκέψη, μετά που «πήρα» τις πληροφορίες ήταν ότι έχω άδικο να σκέφτομαι πως οι κοτσομπολίστικες ερωτήσεις δεν σε βοηθούν να γνωρίσεις τον οποιοδήποτε άνθρωπο. Ακόμη και από το αγαπημένο χρώμα κάποιου, που εκ πρώτης όψεως είναι μια άχρηστη λεπτομέρεια, μπορείς να βάλεις κάποια συμπεράσματα. (το ίδιο είναι να έχεις αγαπημένο χρώμα το μαύρο και το ίδιο να σου αρέσει το κόκκινο? ΟΧΙ! Έτσι έβγαλα και εγώ τα συμπεράσματά μου για τον πλανητάρχη μας.

Το άρθρο/κουίζ ξεκινούσε:
Οι ερωτήσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τις γνώσεις σχετικά με τη ζωή του πολυσυζητημένου νέου προέδρου των ΗΠΑ.

1. Σε ποια απομακρυσμένη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών γεννήθηκε ο Ομπάμα;
Χονολουλού, Χαβάη
Αυτό είναι οκ. Απλά μαθαίνουμε την καταγωγή του. Κατάγεται από επαρχεία και μάλιστα νησί. Μμμ, αυτό δείχνει ότι είναι άνθρωπος με έντονο το αίσθημα ορίων. Καλό αυτό για ένα πρόεδρο.

2. Πώς τον φώναζαν μέχρι που πήγε στο πανεπιστήμιο;
Μπάρι
Είναι σημαντικό να το κάνουμε θέμα? Φαντάζομαι ότι και τον δικό μας πρωθυπουργό όταν ήταν μικρούλης τον φώναζαν Κωστάκη. Δε φαντάζομαι να ακουγόταν «Κωνσταντίνεεεεε, σταμάτα τη μπάλα και έλα να φας το μπρόκολο σου….). Επίσης όμως μας λέει ότι δεν είναι άνθρωπος που κολλάει σε μικροπράγματα, του αρέσουν οι αλλαγές και θα έκανε τα πάντα για μια ομαλή και πιο άμεση επικοινωνία Βέβαια τώρα το ξαναγύρισε σε Μπάρακ. Και πάλι καλό είναι αυτό. Δεν ντρέπεται να παραδεχθεί και να διορθώσει τα λάθη του. (Θα ακούσουμε πολλά «Συγγνώμη» δηλαδή)

3. Με ποια κωδική ονομασία είναι γνωστός στη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ;
Ο αποστάτης
No comment. My code name is Η μπουχτισμένη.

4. Τι κοινό έχει με τον Πολ Μακάρτνεϊ, τον Κερτ Κομπέιν, τον Ρόναλντ Ρήγκαν και τον Μπιλ Κλίντον;

Είναι αριστερόχειρας
Δεν μου λέει πολλά αυτό. Πολύ γενικό το αριστερόχειρας. Εάν ήταν δυσλεκτικός θα είχε κάτι κοινό με τον Tom Cruise και τον Albert Einstein. Αυτό θα ήταν αξιοσημείωτο. Τέλος πάντων. Από αυτό παίρνουμε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά…δημιουργικός, εναλλακτικός, αυτοκαταστροφικός(?), τολμηρός, ερωτύλος.

5. Ποιο είναι το αγαπημένο του βιβλίο;
Ο βασιλιάς των θαλασσών του Χέρμαν Μέλβιλ
Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι ανήκει στην ομάδα ανθρώπων που κάνουν τα πάντα για να πετύχουν το στόχο τους, έστω κι αν αυτό σημαίνει την δική τους καταστροφή. Αυτά βέβαια εάν ταυτίζεται με τον καπετάνιο και όχι με την φάλαινα. (αδιευκρίνιστο!)

6. Ποιες είναι οι αγαπημένες του ταινίες;
Η Καζαμπλάνκα και Η φωλιά του κούκου
Ρομαντικός, αισιόδοξος και ευαίσθητος. Ακούγεται μελό αλλά για σκεφτείτε οι αγαπημένες του ταινίες να ήταν η «Μέρα Ανεξαρτησίας» και «Μετά την Επόμενη Μέρα». Μπρρρρρ

7. Σε ποιες παράνομες ναρκωτικές ουσίες έχει ενδώσει ως έφηβος;
Στη μαριχουάνα και την κοκαΐνη
Το πρώτο το κάνουν όλοι. Το δεύτερο μόνο οι λίγοι και καλοί ...πλούσιοι. Και με το λαό και με το Κολωνάκι δηλαδή.

8. Από ποιο πανεπιστήμιο αποφοίτησε με πτυχίο νομικής το 1991;
Από το Χάρβαρντ
Γνωστό και καλό. Καθόλου πρωτότυπο. Πολλοί απόφοιτοι του συγκεκριμένου πανεπιστημίου δεν μας απογοήτευσαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στιβ Μπάλμερ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Σάμνερ Ρέντστοουν
9. Το 2006 ο Ομπάμα κέρδισε βραβείο Γκράμι. Για ποιο λόγο;
Τιμήθηκε με το βραβείο Best Spoken Word Album για το βιβλίο του «Όνειρα από τον πατέρα μου» και το 2008 βραβεύτηκε για δεύτερη φορά για το βιβλίο «Τολμώ να ελπίζω»
Τι να πω τώρα? δε μπορώ να μη σχολιάσω ότι τα θέματά του δείχνουν αισιοδοξία και το γεγονός ότι πιστεύει πως με βάση το παρελθόν κάνουμε το μέλλον καλύτερο. Στηρίζεται στα πόδια του γιατί ξ’ερει ποιος είναι.

10. Γιατί ο Ομπάμα αποφεύγει το παγωτό;
Ως έφηβος εργάστηκε σε παγωτατζίδικο με αποτέλεσμα να σιχαθεί το παγωτό
Από μικρός είχε το αίσθημα ευθύνης δηλαδή. Δούλευε και μάλιστα δεν ντρέπεται για αυτό. Βλέπω κοινά στοιχεία με τον Ρουσόπουλο. «Από μικρός στα βάσανα». «Δε μου χαρίστηκε η ζωή» κτλ. Απλά τον πιάνει κάτι όταν βλέπει και μυρίζει την προηγούμενη ζωή του….

11. Για ποια θέση «προβολής» εκδήλωσε ενδιαφέρον στο Χάρβαρντ αλλά απορρίφθηκε από μια επιτροπή απαρτιζόμενη αποκλειστικά από γυναίκες;
Δήλωσε συμμετοχή στο «all-black calendar»
Ο άνθρωπος αυτός έφαγε φτύσιμο από ομάδα που φωτογραφικά σχεδόν ήταν φτιαγμένη για αυτόν…..και επέζησε. Μεγάλο το πλήγμα. Είναι σαν να σε διώχνουν από club που ονομάζεται «Είσαι και εσύ άνθρωπος» Ανθεκτικός στον πόνο και την άρνηση!

12. Ποια είναι η αγαπημένη του σπεσιαλιτέ;
Το τσίλι (κύμινο, ρίγανη, κουρκούμη, βασιλικό και μπόλικο τσίλι σε σκόνη)
Καταρχήν, να ευχαριστήσουμε τον δημοσιογράφο για τη συνταγή. Το τσίλι (συνεχίζω την ψυχολογικό- κοινωνιολογική ανάλυση) είναι καυτερό, πικάντικο και απευθύνεται στους λίγους και τολμηρούς. Οπότε αποδεικνύει οτι δε τρομάζει μπροστά σε καμία δυσκολία.

13. Ποια ευρωπαϊκή γλώσσα μιλά άπταιστα (πλην των Αγγλικών φυσικά);
Ισπανικά
Καθόλου πρωτότυπο μιας και ο μισός πλανήτης μιλά ισπανικά θα μου πείτε αλλά για θυμηθείτε τον 43ο πρόεδρο? Ούτε αγγλικά δε μιλούσε ο Αμερικάνος του Τέξας.

14. Εάν δεν ήταν δικηγόρος ή πολιτικός, ποιο επάγγελμα θα ήθελε να κάνει;
Αρχιτέκτονας
Αυτό δεν μου άρεσε να σας πω την αλήθεια. Καθόλου δεν μου άρεσε. Εάν τώρα που θα έχει χρόνο αποφασίσει να το κάνει ως χόμπι? Σκεφτείτε, οι αρχιτέκτονες θέλουν να αλλάζουν -μεταποιούν την εικόνα των κτιρίων, πόλεων, χωρών. Για να χτιστούν όμορφα σπίτια θα πρέπει να γκρεμιστούν τα παλιά…. Σας θυμίζει κάτι αυτό? Και οι προηγούμενοι πρόεδροι το είχαν αυτό το βίτσιο. Όλο …γκρέμιζαν. Καημένη Παλαιστίνη, καημένο Αφγανιστάν…

15. Τι σημαίνει η λέξη «μπαράκ»;
«Ευλογημένος» στα Αραβικά
Θετικό στοιχείο αυτό. Αρκεί βέβαια να μη το πάρει σοβαρά και αρχίσει να σκέφτεται πως ευλογημένος είναι και ο Κύριος και μετά….ποιος είδε τον «Μπαράκ» και δεν «τον προσκύνησε»

16. Πόσα «κουμπιά πανικού» θα έχει ο νέος πρόεδρος;
Τρία: ένα στο πορτοφόλι του, ένα στο γραφείο του και ένα δίπλα από το κρεβάτι του
Προς τους τρομοκράτες η ανακοίνωση: στο μπάνιο δεν κρατάει πορτοφόλι… (είπα να βοηθήσω λίγο μήπως δεν το κατάλαβαν οι «γνωστοί άγνωστοι» (λέμε τώρα, εάν χρειαστεί)

17. Πόσο μεγάλος είναι ο προϋπολογισμός που έχει στη διάθεσή του ο Ομπάμα για την ανακαίνιση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με το προσωπικό του γούστο;
150.000 δολάρια
Θα τον ανακαινίσει ή θα τον ξαναχτίσει? A, ρε σπίτι που θα έχτιζα!!!

18. Τι φορά στο δεξιό του καρπό;
Ένα μαύρο μεταλλικό μπρασελέ όπου είναι χαραγμένο το όνομα του στρατιώτη Ryan David Jopek που σκοτώθηκε από αυτοσχέδια βόμβα στο Ιράκ το 2006. Η μητέρα του πεσόντος το προσέφερε στον Ομπάμα τον περασμένο Φλεβάρη.
Καλό και αυτό. Θα μπορούσε να φορά ένα μπρασελέ δώρο της Πάμελα. Ας το κρατήσει να του θυμίζει τις συνέπειες του να αποφασίζεις να εισβάλεις σε μια μακρινή χώρα επειδή σε βολεύει οικονομικό-πολιτικά.

Αυτές λοιπόν ήταν οι σκέψεις μου διαβάζοντας την κουτσομπολίστικη στήλη της Independent.
Πέρα από την πλάκα πάντως εύχομαι ο «Ευλογημένος» να χρησιμοποιήσει το μυαλό που δείχνει να έχει (εκ του μακρόθεν εγώ το κατάλαβα) για να βάλει σε μια τάξη την χώρα του φροντίζοντας πρώτα από όλα την παιδεία των Αμερικανών για να σταματήσει η λέξη αμερικανάκι να είναι συνώνυμο του χαζοβιόλη. Ο πρώην πρόεδρος απέδειξε ότι η βλακεία δεν έχει όρια. Φτάνει μέχρι την ανώτερη θέση στην ιεραρχία και τα αποτελέσματα…τρομακτικά. Καλή αρχή λοιπόν στον πρώτο έγχρωμο πλανητάρχη. Εύχομαι ο 45ος να λέγετε…Αμαλία!!!

4 σχόλια:

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Xmmmmmmmm
___Τώρα ότι άμα είσαι από νησί έχεις αίσθηση των ορίων.......
Και όσοι δεν είναι??????
___Οι δικοί μας πάλι όσο "περπατάνε" στην πολιτική ... ξεμωραίνονται....
Ο Γιωργάκης, ο Κωστάκης, μέχρι και ο καθηγητής Παυλόπουλος μας προέκυψε ... Πάκης!!!!
___Περί ποίας αποστασίας πρόκειται???
Ε ρε ζήλεια ο δικός μας.....
___Να δεις πόσοι μας απογοήτευσαν από το ... Χάρβαρντ....
___Ελέγχω την ακρίβεια των ... 150000$ .... Αngelinaκι μάλλον τα μπέρδεψες... 300 πολυτελείς επαύλεις?????

angelina είπε...

Γεια σου φίλε dino. Να σου λύσω τις απορίες. 1. όταν είσαι σε νησί νιώθεις οτι υπάρχει κάποιο φυσικό όριο γύρω σου...κατ επέκταση... 2. Οτι και να λέμε για τον Ομπαμα, οι δικοί μας πάλι θα κέρδιζαν ως πιο ξεμωραμένοι. Τώρα όμως κάνουμε πλάκα με τους "άλλους" 3. Την αποστασία την έψαξα αλλά δεν βρήκα τίποτα. (Γι'αυτο και το no comment) 4. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που μας απογοήτευσαν απο το Χάρβαρντ. Ειδικά πρόσφατα με το χρηματιστηριο. Συνεχίζουμε την πλάκα όμως. 4. Καλά που το είπες για το 300 για να το αλλάξω. 3 ήθελα να γράψω (δεν είπα όμως σε ποιά χώρα, χα)
Το θέμα είναι οτι αντί να ασχοληθούν με το τι θα κάνει με τις επιθέσεις και την οικονομική κρίση ασχολήθηκαν με το βραχιόλι και το τσίλι. Αυτό ήθελα να κοροιδέψω.

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Ικανοποιημένος....... χιχιχιχι
Αν και για τους νησιώτες και τα ... όρια έχω ακόμα επιφυλάξεις...
(η απεραντοσύνη της θάλασσας μπορεί να λειτουργεί σε κάποιους σαν ... πρόκληση, όχι σαν όριο... καλά ε?!? χιχιχιχι)
φιλάκια

angelina είπε...

Αφελή και πεισματάρη φίλε Ντίνο, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σοβαρή βάση. (Εντυπωσιακή η αρχή δε μπορείς να πεις). Μη με πας κόντρα. Οι άνθρωποι από τα νησιά δεν ταξιδεύουν πάντα. 2009 έχουμε και γνωρίζω άτομα που δεν έχουν πάει Σάμο-Ικαρία, πόσο μάλλον Αθήνα...Μην διαφωνείς μαζί μου. Το έχω ψάξει το θέμα. Η θάλασσα είναι πρόκληση για τους ναυτικούς (που την ξέρουν καλά), τους τουρίστες (που τη θαυμάζουν) και τους βουνίσιους (που αγνοούν τη δυναμή της). Για τους νησιώτες είναι το φυσικό όριο που τους χωρίζει από την υπόλοιπη Ελλάδα (πχ). Ολα τα άλλα τα παίρνω πίσω, αυτό ΟΧΙ! χεχε (σε έπεισα ή ακόμη? Πρόσεχε, το Ποντιακο μου πείσμα είναι...θάνατος.