Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ ΜΟΥ ΜΈΣΑ.....

Μια νέα πραγματικότητα ανοίγεται στον χώρο του ελληνικού βιβλίου, που ακούει στο e-book, το ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο φαίνεται να προβληματίζει σοβαρά τους εκδότες.
Ο πιο τολμηρός, ο Καστανιώτης, ανακοίνωσε χθες την αποκλειστική για τα βιβλιοπωλεία διάθεση μιας συσκευής ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων, την ολλανδικής προέλευσης BeBook, χωρητικότητας 1.000 βιβλίων. Στη συσκευή, η οποία κοστίζει 330 ευρώ και «διαβάζει» και την ελληνική γλώσσα, οι εκδόσεις Καστανιώτη παραχωρούν δωρεάν οκτώ πρόσφατα βιβλία τους, αξίας 126 ευρώ, τα οποία θα διατίθενται ενσωματωμένα στη BeBook σε λίγες ημέρες σε βιβλιοπωλεία.
Από τον Σεπτέμβριο όμως ο εκδοτικός οίκος θα κυκλοφορεί όλα τα καινούργια του βιβλία και ηλεκτρονικά, λίγο φθηνότερα από την τιμή του κανονικού βιβλίου. Τα ψηφιακά βιβλία διατίθενται και από την ιστοσελίδα των εκδόσεων, σε μορφή συμβατή με όλες τις συσκευές ανάγνωσης, αλλά και με κινητά τηλέφωνα τύπου smart phone.
Τα e-book, που ακόμη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πρόσληψή τους από το αναγνωστικό κοινό (στις ΗΠΑ κατείχαν πέρυσι μόλις το 1%), αναμένεται να εγείρουν νέα ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων.


ethnos.gr


Ανέχτηκα το να χρησιμοποιώ το μολύβι μόνο για να γράφω τη λίστα με τα ψώνια μια που όλα τα άλλα τα γράφω στον υπολογιστή. Αρκετά!!! Που θα φτάσει αυτή η νέα τεχνολογία?
Έχω σοβαρές αμφιβολίες για τη νέα τεχνολογία και αρκετές απορίες. Εμείς οι ανώμαλοι που θέλουμε να ξεφυλλίζουμε το ολοκαίνουριο βιβλίο μας μπροστά στη μύτη μας για να το μυρίσουμε....τι θα κάνουμε? Και, όταν θα θέλω να βάλω σελιδοδείκτη (ένα από αυτά τα όμορφα με μαργαρίτες πάνω)..που θα τον βάζω? Μου λέτε? Ασε τις βιβλιοθήκες μου. Άχρηστες θα πάνε? Τώρα έχω ένα σπίτι που θα μπορούσε κάποιος να το μπερδέψει με την έκθεση της Sato. Με την νέα τεχνολογία, τι θα κάνω τόσες βιβλιοθήκες? Τι θα βάλω σε αυτό το χώρο που θα αδειάσει? Θα βάλω μπουφέ-δες? Θα αποζημιωθούμε για τα νέα έξοδα που θα πρέπει να κάνουμε? Και πως θα αγοράζουμε τα "βιβλία"? Θα πηγαίνουμε στο βιβλιοπωλείο και θα λέμε "Γέμισε μου τον σκληρό μου με τρία βιβλία. Θα πάω διακοπές και θέλω κάτι καλό να διαβάσω?" Είναι και το άλλο. Μια από τις αγαπημένες μου στιγμές είναι να μπαίνω σε βιβλιοπωλείο και να περνώ 3 ώρες κοιτώντας και διαβάζοντας τα βιβλία και σχολιάζοντας το πόσο τσιγκούνηδες είναι στον τάδε εκδοτικό οίκο που χρησιμοποιούν το τάδε χαρτί ή το δείνα και χαίρομαι όταν βγαίνω έξω και δεν μπορώ να σηκώσω την σακούλα από το βάρος και βιάζομαι να πάω για καφέ και να βγάλω τα βιβλία μου και να τα ξανά ξεφυλλίζω μέχρι να πάω σπίτι να τα βάλω στη βιβλιοθήκη (έχω άπειρα βιβλία αδιάβαστα...). Τώρα? Πάει και αυτή η χαρά. Και όταν θα γνωρίζω τον συγγραφέα πως θα παίρνω μια τζίφρα του για να μου θυμίζει ότι τον γνώρισα? Θα βγαίνω φωτογραφία μαζί του και θα την περνάω ψηφιακά στο ηλεκτρονικό μου βιβλίο? Επίσης, φαντάζεστε στην παραλία που θα κρατάμε όλοι από ένα μίνι υπολογιστή (λίγο πιο μεγάλο από ένα απλό κινητό) και θα προσπαθούμε να βρούμε σκιά για να μη "γυαλίζει" η οθόνη? Και πως θα βλέπω εγώ ποιο βιβλίο διαβάζει ο τύπος στη μπροστινή ομπρέλα? Μέχρι τώρα έβλεπα τον κόσμο γύρω και σχολίαζα το τι διαβάζουν. Σκεφτόμουν εάν είναι καλό ή γελούσα όταν έβλεπα τους τουρίστες με βιβλία - εγκυκλοπαίδειες να λιάζονται και να προσπαθούν να το ισορροπήσουν στην κοιλιά τους. Τώρα? Και όταν θέλω να διαβάσω κρυφά ένα κόμικ που τώρα το καλοκαίρι τρελαίνομαι να διαβάζω αλλά ντρέπομαι να με δει ο κόσμος, που θα το κρύβω που δεν θα έχω το βιβλίο του Θέμελη για ξεκάρφωμα στα χέρια για να κρατώ το Μίκυ μου από μέσα? Έχει τρομερές επιπτώσεις η νέα τεχνολογία. Απαπα...Θέλω το κλασικό βιβλίο μου. Θέλω χάρτινες σελιδούλες να γυρίζω όχι load the next page....

19 σχόλια:

Giorgos Varvakis είπε...

Καλημέρα Angelina!! Συμφωνώ με όσα γράφεις. Θεωρώ ότι τέτοιου είδους ηλεκτρονικά βιβλία, εξυπηρετούν κυρίως στη "μεταφορά γνώσης". Τεχνικά φυλλάδια, εκπαιδευτικά συγγράμματα και σημειώσεις, εγκυκλοπαίδειες κλπ. Λογοτεχνία σε ψηφιακή έκδοση, όσο δυνατή κι αν είναι θα παραμείνει ψυχρή όπως οι κρύσταλλοι της οθόνης ανάγνωσης.

angelina είπε...

Πράγματι, ψύχρα. Μπορείς να διαβάσεις Μπουκουβάλα τώρα σε οθονίτσα? Ελεος...

Ανώνυμος είπε...

εγω παντως πιστευω οτι κανεις πραγματικος φιλος του καλου βιβλιου δεν προκειται να δεχτει να στερηθει την αισθηση της αφης της οσφρησης της ηδονης που νιωθει κρατωντας στα χερια του ενα αγαπημενο βιβλιο.λαμπαδαριδου σε δισκετα; εφιαλτικο
επ ευκαιρια μηπως να προτειναμε αγαπημενα βιβλια; καλοκαιρι μυρισε
ΑΡΗΣ

angelina είπε...

Χαίρομαι που και άλλοι πιστεύουν οτι το βιβλίο είναι κάτι παραπάνω από αυτά που γράφει. Ειμαστε 2, γίναμε 3...αντε να δουμε. χαχα
Θέλει αρκετή δουλίτσα το "αγαπημένα βιβλία." Ωραία ιδέα όμως. Σκέφτομαι ήδη. Αυριο μάλλον.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ με όσα λες...αλλα΄οι δύο πιο σοβα΄ροί σου προβληματισμοί,είναι αυτός που αφορά το σελιδοδείκτη-μαργαρίτα -καρδούλα-γατάκι-ππάκι κτλ, και κυρίως εκείνος που δε θα μπορείς να δεις τι διαβάζει ο απέναντι στην παραλία!Εγώ λέω εμείς να τα ξανατυπώνουμε,αφού τα έχουμε αγοράσει σε ψηφιακή μορφή,να τα βιβλιοδένουμε και φτου κι απ΄την αρχή,να γινόμαστε οι γραφικές-παραδοσιακές του χωριού!!Χι,χι!Έτσι τουλάχιστον , δε θα αναρωτιέται ο απέναντι αν είμαστε Πόντιες!Θα σιγουρεύεται με τη μια!
(κεφάκια έχω σήμερα όπως θα πρόσεξες,αν και μυρίζω πτωματίλα απ΄την κούραση!)
Φιλάκια,Γιώτα

angelina είπε...

Εγώ την μαργαρίτα στο σελιδοδείκτη δεν την αφήνω. Δε θα δουλέψει στις ελληνiκές παραλίες παιδί μου. Θα το απαγορεύσω. χαχαχα. Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά Γιωτούλα μου και τελείωσε και αυτό. Φιλάκια στους αρρωστους (βάζω και εσένα μέσα Ποντια ...)

Naxion είπε...

Angelina, δεν μπορώ να πω ότι δεν γέλασα με τον τρόπο που τα "χώνεις"! :)

Από την άλλη σκέψου λίγο από πότε έχεις να δεις κάποιον με βιβλίο στο χέρι... Αν είναι η γνώση να γίνει κτήμα, ας πάει και το παλιάμπελο κι ας είναι μέσω e-book η όλη "διαδικασία"...

;)

Φιλιά!

angelina είπε...

Χαίρομαι που γέλασες naxion, αυτος ήταν ο σκοπος εξάλλου. Ασε που δεν είμαι και τοσο αισιοδοξη οτι μεσα απο ενα τύπου ipod θα "γίνει κτημα η γνώση". Αυτοί που δεν διαβάζουν ουτως ή αλλως και χαίρονται μόνο να παίζουν με gadgets δεν θα διαβάσουν το Πόλεμος και Ειρήνη στο κινητό...

Alexandros είπε...

Ωραία και διασκεδαστική η ανάρτηση σου, να είσαι σίγουρη πάντως ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν αυτά σοβαρά...
Όταν ο Γουτεμβέργιος εφηύρε την τυπογραφία, οι πνευματικοί άνθρωποι της εποχής την απαξίωσαν! Το ίδιο συνέβει και με τους πνευματικούς ανθρώπους του περασμένου αιώνα, όταν ο Η/Υ αντικατέστησε το μολύβι και το χαρτί. Γενικά, θα έλεγε κανείς ότι οι διανοούμενοι που θα έπρεπε να είναι προοδευτικοί και ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις, είναι οι πλέον συντηρητικοί άνθρωποι.

angelina είπε...

Alex, μέχρι ένα βαθμό και εγώ το βλέπω λιγο "ρομαντικά". Δεν πιστεύω οτι θα προλάβω την εποχή που τα βιβλιοπωλεία θα είναι σαν το "Γερμανό" βέβαια ("Για φόρτωσε με 4 γίγα"), θα ήμουνα υπερβολικά αισιόδοξη, αλλά κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό και ... δε μου κάθεται καλά. Μπορεί να μη μπορώ να ζήσω χωρίς το pc μου πλέον αλλά πολύ συχνά με πιανει μια νοσταλγια για το μολυβάκι και το μπλοκάκι. Ειμαι και εγώ συντηρητική? Ισως.

DaisyCrazy είπε...

συμφωνώ και επαυξάνω! το βιβλίο θέλω να το αγγίζω, να το μυρίζω, να ανοίγω τις σελίδες του μόλις το πάρω στα χέρια μου, να περνώ ώρες στα βιβλιοπωλεία να χαζεύω και να ψάχνω..
πιστεύω ότι δε θα αναπτυχθεί τόσο αυτή η συσκευή που θα αντικαταστήσει τα κανονικά βιβλία. απλά θα δουλέψει συμπληρωματικά για μανιακούς με τη τεχνολογία.
θυμάσαι πολύ παλιά που πρωτοβγήκαν τα pc πριν γίνει διαδεδομενη η χρήση τους έλεγαν όλοι "πάει το χαρτί θα αντικατασταθει από το computer" αλλά ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ;! άσε που μπορεί και να χαλάσει αν τη γεμίσεις με αντιηλιακό.. :)

angelina είπε...

Ετσι ρε Dorothea, πες τα και εσυ. Αυτο με το αντιηλιακό δεν το είχα σκεφτεί. Μονο την αντανάκλαση. χα. καλό!!

Ανώνυμος είπε...

Psaxnw na vrw kapoio apo ta vivlia pou egrapse o Kornhlios Kastoriadhs...Thewritikos Marxistis me kapoies anarxikes idees opws me pliroforisan...Einai aytos pou eipe to gnwsto Sosialismos i Varvarotita pou anefere o giwrgakhs prosfata pros agran psifwn vevaia o kathenas to xrisimopoihse me diaforetikh ennoia alla tespa..Opoios xerei onoma vivliou as pei.Eyxaristw poly

Alexandros είπε...

Έργα του Κορνήλιου Καστοριάδη:

* Το Επαναστατικό Πρόβλημα Σήμερα
* Η Πείρα του Εργατικού Κινήματος
* Η Φαντασιακή Θέσμιση τηςΚοινωνίας

* Από της Οικολογία στην Αυτονομία
* Τα Σταυροδρόμια του Λαβύρινθου
* Η Άνοδος της Ασημαντότητας
* Ο Θρυμματισμένος Κόσμος
* Χώροι του Ανθρώπου
* Ανθρωπολογία, Πολιτική, Φιλοσοφία
* Η «Ορθολογικότητα» του Καπιταλισμού

Squicky είπε...

Εγω πιστευω πως εσεις ειστε αυτου του ειδους οι ανθρωποι που με τις γκρινιες σας και την ανικανοτητα σας να προχωρησετε εμπρος, κρατατε και τους υπολοιπους πισω. Φανταζομαι τωρα καναν που ειχε πει παλιοτερα...΅χαρτι??? Τυπογραφια? τι ειναι αυτα? εγω θελω πισω τον παπυρο! να καθομαι 15 χρονια να αντιγραφω ενα βιβλιο.

Μιας και εσυ απο οσο μας λες ντρεπεσε (wtf?) να διαβαζεις κομικ στην παραλια θα σε βολεψει ανετα. Δεν θα χρειαζεται να λεει ο κοσμος πω πω κοιτα τι διαβαζει βλεποντας το εξωφυλλο της παπυρος λαρους.

Επισης θεωρω χασομερια να διαβαζεις βιβλια λογοτεχνιας καθως τα περισσοτερα γραφουν για τις φαντασιωσεις που ειχε ο Χ συγγραφεας και του καπνισε και το εγραψε ετσι. Προτιμω να ξαναδιαβασω την Εγκυκλοπαιδεια στο σπιτι ή να λιωνω στην προσπαθεια να εξηγησω σε ηλικιωμενο για το πως λειτουργει το μηχανημα εκδοσης εισητηριων στο αστικο.

Κανεις δεν σε αναγκαζει να αλλαξεις τον τροπο του διαβασματος. Πιστευω πως το βιβλιο δεν θα χαθει ποτε. Ακομα κι εγω σε καποιες περιπτωσεις προτιμω να εχω 5 σελιδες αναμεσα στα δακτυλα του αριστερου χεριου και να πηγαινω μπρος πισω.

Αυτα. :)

angelina είπε...

Τι να πω? μπήκες δηλαδή μεσα στο blog μου, διάβασες αυτο το post και με ...διάβασες. Ξέρεις οτι είμαι μια γυναίκα του "μπρος, πίσω". Για να σχολιάσεις, διάβασε και κανένα άλλο ποστ μου και μετα ξεκίνα την επίθεση. Το οτι χιουμοριστικά πήρα την απόφαση να πω οτι τα βιβλία έχουν μια ιδιαίτερη θεση στη ζωή μου δε σημαινει οτι ανοιγω λεξικό για να δω τον ορισμο μιας λέξης. Και γω το ιντερνετ εχω παντα ανοιχτό.
Α, επίσης εαν δεν σου αρέσει που εγώ ως μια 35αρα καθηγήτρια νιώθω ντροπή να διαβάζω mickey στην παραλία με αφήνει παγερά -wtf- αδιάφορη.
Αυτά και από μένα!

Squicky είπε...

δεν διαβασα μονο εκεινο το ποστ σου. Διαβασα σχεδον ολα σου τα ποστ μιας και ειχα μπολικη ωρα χασομεριας στη δουλεια και δεν ειχα κατι καλυτερο να κανω μετα το σκουπισμα.

Εκανα το σχολιο με απολυτα ειρωνικο υφος και δεν κανω πισω.

Με προβληματισε πολυ το σημειο οπου λες οτι δεν ακολουθεις κανονες.

Δεν με πειραζει καθολου το γεγονος οτι εισαι 35 ετων. Αντιθετως θεωρω πως εχω μια ωριμη γυναικα απεναντι μου ("απεναντι) και οχι καποια 15χρονη που ειδε το DVD της Τζουλιας και ζηλευει. Φαινεται οτι εισαι πολυ πιο ΟΚ απο πολλες ελληνιδες.

Τεσπα. Μεγαλο θεμα βλεπω να ανοιγει.

Ο παππους μου, στα 60 του πηρε PC και καθησε το εμαθε για να διαβαζει ειδησεις και να βλεπει βιντεακια με ψαρεμα. Θα μου πεις το εκανε απο βαρεμαρα. Αλλα θελω να πω οτι αν υπαρχει θεληση μπορεις να κανεις πολλα και οταν δεν μπορεις να δεχτεις καποιους κανονες και κατι καινουργιο με καλο τροπο δυσκολα προχωρας μπροστα.

Ολα οσα λεω ισως να ειναι και ασκοπα...Οπως ολα οσα λεω για το Venus Project σε καθηγητες πανεπιστημιου και μου λενε "αν θελεις ολοι να πηγαινουν οπως εσυ, τοτε πρεπει να πηγαινεις αργα οπως αυτοι".

Τσεκαρε στο blog μου ποιους βριζω ακριβως. Αν κανεις τα ιδια. Κατανοησε τα:P

angelina είπε...

Μα το PC μου, δε μπορω να καταλαβω το πως επιμενεις οτι ειμαι ενα ατομο που εχει προβλημα με οτιδηποτε νεο και καινοτομο. Ποτε κανενας δε με κατηγορησε για κατι τετοιο. Ισα ισα που με θεωρουν υπερβολικη με οτιδηποτε δινει την υποσχεση αλλαγης και εξελιξης. Δεν θα συνεχισω να προσπαθω να σε πεισω. Ηδη έχω βαρεθει να προσπαθω να εξηγησω στο μικρο νησι που με εστειλε η τυχη μου γιατι η εξελιξη και η προοδος δεν ειναι κατι ακατορθωτα δυσκολο κτλ. Λυπαμαι.
Συμφωνω μαζι σου στο οτι "αν υπαρχει θεληση μπορεις να κανεις πολλα και οταν δεν μπορεις να δεχτεις καποιους κανονες και κατι καινουργιο με καλο τροπο δυσκολα προχωρας μπροστα". Απλά είχα και γω χρονο και εγραψα γιατι αγαπώ το να κρατω ενα βιβλιο στα χερια. Το γεγονος οτι σου αρεσει να περπατας δε σημαινει οτι δεν συμφωνεις με την υπαρξη αυτοκινητων.
Τι λες να αλλάξουμε θέμα? Το DVD της Julia χάλια δεν ηταν? Τι να ζηλέψω? Τη μπανιέρα, ισως(?) χαχα

Squicky είπε...

Μαλλον με καλυψες με αυτο το σχολιο!

Οσoν αφορα το DVD της Τσουλ-ιας ειμαι εξω φρενων...χαχα

δες την τελευταια μου αναρτηση για να καταλαβεις!

Ειναι πολυ περιεργο το ποσους τους τρωει η αγαμια...
:P