Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟΣ


Μετά τη συνέντευξη που διάβασα στο schooligans πήρα κάποιες αποφάσεις. Πρώτα από όλα θα κάνω αίτηση για μετάθεση στο εξωτερικό. Θα πλένω πιάτα. Θα γίνω γκαρσόνα. Θα γίνω ηθοποιός, κάτι. Πλέον ξέρω οτι δεν έχει ελπίδες να αλλάξει τίποτα στην κακόμοιρη την εκπαίδευση. Οταν άνθρωποι σαν τον Πάγκαλο έχουν άποψη και (συν)αποφασίζουν για το θέμα της Παιδείας ...Η δεύτερη απόφαση που πήραν είναι όταν με το καλό αποκτήσω δικό μου παιδί να το στείλω από το νηπιαγωγείο εσώκλειστο στην Ελβετία. Πάμε καλά? Ας σχολιάσουμε κομμάτι κομμάτι την περιβόητη συνέντευξη -εννοείται μόνο το κομμάτι για την Παιδεία γιατί την πίκρα του για την χυλόπιτα από τον κ. Σημίτη και το πόσο "μαγκάκι" υπήρξε στο σχολείο του με αφήνουν παγερά αδιάφορη.

Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν το θεωρείτε στοιχείο δυσαρέσκειας;

Εγώ και το εκπαιδευτικό σύστημα είμαι έτοιμος να πω ότι θέλει αυστηρή κριτική. Θα σας πω ένα περιστατικό. Πήγα τις προάλλες σ’ ένα σχολείο για τα εγκαίνια μιας αίθουσας με κομπιούτερ. Έκανε ο δήμος μια εκδήλωση. Προσέξτε: Νέα Δημοκρατία ο δήμος, Νέα Δημοκρατία η κυβέρνηση –δεν είχα τίποτα να οικειοποιηθώ. Μπαίνω μέσα, ήταν πέντε τύποι, οι οποίοι ήταν… θα ‘λεγα τη λέξη «βρώμικοι».

Μαθητές ή καθηγητές;

Καθηγητές.

Το έχετε ξαναπεί στο παρελθόν ότι πολλοί καθηγητές είναι «αξύριστοι, βαριεστημένοι κι άπλυτοι».

Ναι, το ‘χω πει. Αυτό που σας λέω είναι ένα γεγονός καινούριο. Ήταν λοιπόν αυτοί οι πέντε τύποι σε μια γωνία και με κοιτάγανε. Εγώ είδα τα κομπιούτερ κι έπιασα κουβέντα με κάτι παιδιά. «Τι είναι αυτοί;» ρωτάω τα παιδιά. «Οι καθηγητές μας» μου λένε. Βλέπανε, λοιπόν, αυτοί οι καθηγητές τον βουλευτή της περιοχής να έχει έρθει με επίσημη πρόσκληση στο σχολείο τους και δεν ερχόντουσαν να μου πουν τίποτα. Ούτε ένα «Χαίρετε, να σας δείξουμε τα κομπιούτερ» ή «Μήπως θέλετε να μας ρωτήσετε κάτι;»…


Οι πέντε τύποι, οι "βρώμικοι," ήταν δηλαδή πέντε μορφωμένοι άνθρωποι που ξύπνησαν το πρωί για να πάνε στη δουλειά τους και δεν ξυρίστηκαν -ίσως γιατί το λουκ του επιμελώς ατημέλητου πηγουνιού είναι στη μόδα. Τα ρούχα υποθέτω οτι δεν ήταν κουστούμια μια και δεν βολεύουν και πολύ όταν θέλεις να σκουπίσεις τα κατασπρα από την κιμωλία χέρια σου μετά από 5 ώρες συνεχόμενο μάθημα ενώ στα διαλείμματα δεν βολεύει το σκαρπίνι να παίξεις μπάσκετ με τους μαθητές προσπαθώντας απελπισμένα να τους αποσπάσεις την προσοχή και να μη τρέξουν στις τουαλέτες για τσιγάρο. Αυτοί οι άνθρωποι ξύπνησαν για να πανε στη δουλειά να δουν 350 μαθητές και είδαν έναν "καθαρό" χοντρό που απαιτούσε της προσοχής τους. Εννοείται οτι είχαν βαριεστημένο ύφος. Τους περίμενε ένα δίωρο τουλάχιστο σαχλοσυζητήσεων με ένα άτομο το οποίο εμφανέστατα τους κατατάσσει στην κατηγορία "ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου" και μόνο που καταδέχονται να κάνουν μάθημα, να είναι καθηγητές. Δεν πήγε η Καγιά να κάνει εκπομπή εκεί Όλοι πλυμένοι, ξυρισμένοι και απίστευτα ευδιάθετοι θα ήταν.
Το λέτε ως παράδειγμα αδιαφορίας;
Το λέω ως παράδειγμα κτηνωδίας, έλλειψης στοιχειώδους κοινωνικής αγωγής και επαγγελματικής ανεπάρκειας. Προφανώς, αυτοί οι άθλιοι καθηγητές ανήκουν σε κάποιο από τα μικρά κομμουνιστικά κόμματα!
Κτηνωδία και έλλειψη κοινωνικής αγωγής που δεν ενδιαφέρθηκαν να του μιλήσουν, να τον ρωτήσουν εαν θέλει κάτι. Να απαντήσουν στις απίστευτα βλακώδεις ερωτήσεις που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις "Τι είναι αυτό?" "Πως δουλεύει?" "Κάθε πότε κάνετε μάθημα εδώ?" Έλλειψη στοιχειώδους κοινωνικής αγωγής είναι να μη τρέχω να καλημερίσω κάποιον όπως κάνουν οι γιαγιάδες στη λαϊκή της Δευτέρας όταν εμφανίζεται ο Ψωμιάδης προεκλογικά? Και άντε πες, ένα καλημέρα να στο χαρίσουν, "επαγγελματική ανεπάρκεια" επειδή δεν σε χαιρέτησαν? Που πας ρε φίλε.....Ποιος είσαι? Όταν έδινα ΑΣΕΠ για να πάρω αυτή τη θέση δεν με ρώτησε κανένας για αυτή την περίπτωση. Κάτι αγγλικά και παιδαγωγικά ρώτησαν και όταν πέρασα μου είπαν οτι έχω επαγγελματική επάρκεια.
Τέλος, το καλό!!!!! Ανακοίνωση Ανακοίνωση...όποιος είναι καθηγητής, έχει χεσμένο τον Πάγκαλο, είναι αξύριστος και δε φορά γραβάτα ανήκει σε κάποιο μικρο κομμουνιστικό κόμμα!!!!! Δεν χρειάζεται να τρέχετε να γραφτείτε στο κόμμα. Δεν χρειάζεται να κατεβείτε σε πορείες και να κρατάτε πανό και σημαίες. Είστε ήδη καταδικασμένοι. Επίσης, όλοι οι κομμουνιστές μάλλον είναι άνθρωποι κατώτεροι και η λέξη είναι κάτι σαν βρισιά. Το είπε αυτό άραγε στη κ. Παπαρήγα ποτέ? Α, ξέχασα, δεν της απευθύνει το λόγο είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης...ο "ευγενικός" κύριος.
Ε, τώρα βγάζετε μια εμπάθεια…
Ε τι ήταν; Νέα Δημοκρατία; Αποκλείεται.
Άλλο νέο και τούτο. Όλοι οι καθηγητές που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία δεν είναι βρώμικοι, αγενείς και ανεπαρκείς. Αποκλείεται!!!
Δηλαδή πιστεύετε ότι η κακή λειτουργία των ελληνικών σχολείων οφείλεται στο ότι έχουν μπει τα αριστερά κόμματα και στα σχολεία;
Ναι, βέβαια. Αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Ο άλλος λόγος είναι η διαφθορά. Ότι δεν κάνεις σωστά το μάθημά σου στο σχολείο και πας και κάνεις ιδιαίτερα στους μαθητές σου. Γι’ αυτά που θα έπρεπε να τους είχες διδάξει μέσα στην τάξη!
Δηλαδή για τα προβλήματα στα σχολεία δεν φταίει κανένας άλλος αλλά η κ. Παναγιώτα και ο κ. Σπύρος που είναι αριστεροί? Τι? Μίλησε για διαφθορά? Μιλάνε οι πολιτικοί για διαφθορά? Διαφθορά είναι όταν ένας άνθρωπος που δε θα κάνει ποτέ απόσβεση των όσων έχει πληρώσει για να φτάσει στο σημείο να διοριστεί και αναγκάζεται να κάνει και δεύτερη δουλειά για να ξεχρεώσει το δάνειο? Αφήστε μας να κάνουμε για ένα χρόνο μάθημα όπως θέλουμε χωρίς τα γραφειοκρατικά και τους χαζοκανόνες και θα δεις εάν θα ξαναχρειαστούν ιδιαίτερα τα παιδιά. Μου κάνει και εντύπωση πως μπορεί κάποιος άνθρωπος να κάνει χάλια δουλειά το πρωί και τέλεια το απόγευμα στα ιδιαίτερα. Το πως με το που έκανα αίτηση σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο με έβαλαν σε "δύσκολη" τάξη επειδή οι σπουδές μου τους το υπέδειξαν και θεωρούσαν οτι είχαν τα προσόντα ενώ με το που διορίστηκα έγινα μια καθηγητριούλα που διδάσκω δευτερεύον μάθημα και μάλιστα ανεπαρκώς, ποτέ δεν το κατάλαβα. Σε τι κοινωνία ζούμε? Άσε που το γεγονός οτι κάποιοι κάνουν ιδιαίτερα δεν σημαίνει οτι όλοι κάνουν ιδιαίτερα. Μη τα γενικεύουμε όλα. Επίσης αυτοί που κάνουν ιδιαίτερα και τα ...παίρνουν, προσφέρουν εργασία και πληρώνονται. Άλλοι απλά τα παίρνουν επειδή έτυχε να έχουν μια συγκεκριμένη θέση ...κάπου. Ούτε αυτά να τα συγχέουμε
Πάντως, αν θεωρείτε αυτά τα δύο ως τα βασικά προβλήματα της παιδείας, μάλλον είστε λίγο έξω από την παιδεία.
Είμαι όμως μέσα στον κόσμο! Εσείς θεωρείτε ότι η παιδεία είναι μικροπροβλήματα θεωρητικού χαρακτήρα. Εγώ θεωρώ ότι η παιδεία πάει να γίνει το πρώτο βιοτικό πρόβλημα των Ελλήνων. Είναι μια τεράστια ιδιωτική δαπάνη σε μια χώρα που υποτίθεται ότι έχει δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Είσαι μέσα στον κόσμο...σου!!! Είναι μια τεράστια ιδιωτική δαπάνη ενώ εσύ μας προσφέρεις την δήθεν δωρεάν παιδεία.
Σ’ αυτό συμφωνούμε.
Ε, άμα δε φταίνε οι καθηγητές, δε φταίει ο χώρος στον οποίον ανήκουν πολιτικά οι καθηγητές, δε φταίνε οι μαθητές γιατί είναι καλά παιδιά και δεν πρέπει να τους στενοχωρούμε… τότε ποιος φταίει; Το φιδάκι ο Διαμαντής;
Ή οι καθηγητές, ή ο κομμουνισμός ή οι μαθητές ευθύνονται δηλαδή? Κανένας άλλος? Σας έρχεται κανένας άλλος στο μυαλό? "Φιδάκι Διαμαντή" μου εσύ.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να πούμε? Οι λαοί έχουν τους κυβερνήτες που τους αξίζουν? ούτε αυτό φτάνει πια, εδώ η σαπίλα έχει φτάσει ως το λαιμό..Ας μη τα ξεχνάμε τουλάχιστον κάτι τέτοια...οι εκλογές είναι κοντά...
όχι να χουμε πάλι το δήλειμα: ψηφίστε πασοκ για να μην ξαναβγεί η ΝΔ.Στο διάολο να πάνε όλοι τους!!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή μόνο με χιούμορ μπορείς να αντιμετωπίσεις ανθρώπους που κατηγορούν άλλους ανθρώπους για έλειμμα κοινωνικής αγωγής,ενώ οι ίδιοι μεταχειρίζονται μια γλώσσα κι ένα ύφος-απόδειξη της καφρίλας και της αγένειάς τους,θα υποβάλλω κάποια ερωτήματα (που δε χρειάζεται να απαντηθουν,θα αποδειχτεί ότι είναι αναπάντητα..)
Δεδομένο 1)Κάνω μπάνιο συχνά,(το ορκίζομαι!)καθημερινά τους χειμερινούς μήνες,δις ημερησίως τους εαρινούς-θερινούς.
Δεδομένο 2)Δεν είμαι κομμουνίστρια
Δεδομένο 3)Δεν τρελαίνομαι να επιβεβαιώνω τη ματαιοδοξία πολιτικών,τραγουδιστών,ποδοσφαιριστών,ανιματέρ κτλ,χαιρετώντας τους δουλικά και κάνοντας επίκυψη οσάκις τους συναντώ(ευτυχώς σπανιότατα!)
Δεδομένο 4)Δεν κάνω ιδιαίτερα (είμαι μπάκουρας,αν αποκτήσω οικογένεια θα δούμε τι θα γίνει...)
Δεδομένο 5)Δε βαριέμαι καθόλου στην τάξη.Αγαπώ τα παιδάκια και νομίζω ότι τα ίδια είναι πιο κατάλληλα να κρίνουν αν είμαι ορεξάτη(μόνο που δεν είναι εδώ τώρα να το βεβαιώσουν!)Δεδομένο 6)Δε λέω ότι φοράω το τελευταίο ταγεράκι του Armani(πώς να το αγοράσω άλλωστε,με το μισθό που παίρνω;),αλλά οκ κάτι μου μαθε κι εμένα το lifestyle που βλέπω να υιοθετούν οι πολιτικοί μας και είμαι ψιλοσουλουπωμένη ενδυματολογικά(εντάξει,εντάξει,έχω κάνει κι εγώ τα λάθη μου,αλλά μέχρι τώρα φοβόμουν την αστυνομία μόδας του Μάρκελλου Νύκτα...δεν περίμενα να φάω πόρτα απ τον Πάγκαλο.)
Δεδομένο 7) Με λένε Παναγιώτα και όπως είδα στην ανάρτηση φταίει αυτή και ο κυρ-Σπύρος για το χάλι της παιδείας...
Και τώρα ερωτώ:Κάνει τώρα εγώ που είμαι καθηγήτρια;Ε;Μετά από όλα αυτά,αισθάνομαι διχασμένη...Δεν βλέπω να έχω τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν στον κλάδο...Δεν έχω την "κοψιά" βρε αδερφέ!Το 'πε κι ο Πάγκαλος....Κι εμένα κανείς δε με εξέτασε στο ΑΣΕΠ να δει όλες αυτές τις παραμέτρους...Μ άφησαν έτσι και με διόρισαν τελείως επιπόλαια!Αισθάνομαι αυτή τη στιγμή τύψεις κι ενοχές...εγώ φταίω!Ή πρέπει να γίνω απλυτη και βαριεστημένη για να έχει κάποιον ο μπουλούκος να εκτονώνεται ή πρέπει να παραιτηθώ...αλλά και πάλι πώς θα ζήσω;Καλύτερα να βρωμήσω...είναι κι αυτή μια κάποια λύσις,όπως θα 'λεγε κι ο ποιητής...
Με αγωνιώδη συναισθήματα και έντονο προβληματισμό,χαιρετώ!
Γιώτα

Ανώνυμος είπε...

δασκαλος ειμαι αρα μπορει και να ειμαι καθαρος μεχρι νεωτερας τουλαχιστον.
εχω βεβαια αρκετους καθηγητες φιλους λογω συγκενικου επαγγελματος και ομολογω κυριε και απαστραπτοντα παγκαλε οτι κυριολεκτικα βρωμανε ειδικα τωρα το καλοκαιρι η μποχα που αναδυουν ειναι απεριγραπτη...
ισως ενας απο τους βασικοτερους λογους για τον οποιο κλεινουν τα σχολεια το καλοκαιρι να ειναι αυτος
μανικες αμεσως λοιπον και την πιεση στο φουλ
α ρε παγκαλε και καθε υποψηφιο παγκαλακι κριμα κριμα γιατι ελληνας εσεις ελληνας κι εγω...
καταφερατε γι ακομη μια φορα να επιβεβαιωσετε τον αλβερτο το συμπαν και η ηλιθιοτητα ειναι απεραντα...
ειλικρινα καληνυχτα σας
ΑΡΗΣ
Υ.Γ. ΛΕΤΣΟΙ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΤΕ...

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

χαχαχαχαχα
Παιδιά ... συγγνώμη που γελάω αλλά σοβαρά θυμώσατε????
Μου φάνηκε αστείο όλο αυτό....
Έχει δικαίωμα ο άνθρωπος να αυτοεξευτελίζεται;
Ιδού το ερώτημα....

DaisyCrazy είπε...

απαπαπα! αυτός ο παγκαλος ειναι επικινδυνος τελικα! πουθενα δε διαβασα ουτε ασχοληθηκα με το φαινομενο αυτο.
αλλα τωρα που διαβασα απο το μπλογκ σου λιγα πραγματα ενα εχω να ρωτησω: ως ποτε οι ανθρωποι σαν αυτο το δειγμα ανθρωπου θα εχουν λογο και θα ψηφιζονται απο το λαο; ως ποτε;

ΙΠΠΟΛΥΤΗ είπε...

Τι να πω;
Διαβάζοντας τη συνεντευξη θύμωσα.Διαβάζοντας τα σχόλια γέλασα.
Δασκάλα κι εγώ και είναι κάτι μέρες που πάω στο σχολείο με τραγιάσκα(ενοχοποιητικό και αποδεικτικό στοιχείο...)τζιν με ξεφτια και αθλητικό!!!
Ευτυχώς που δε με είδε...

Αρη,σε παρακαλώ μην το ερμηνεύσεις αλλιώς,κάθε καλοκαίρι κάνω πολλά μπάνια...

Την καλησπέρα μου σε όλους.

everything53 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τις δικές σου παρατηρήσεις. Ο άνθρωπος αυτός δεν ξέρει τι του γίνεται.

Υ.Γ. Σε περιμένει ένα βραβείο :)

Mikros Alitis είπε...

Τετοιους έχουμε, τέτοιοι μας αξίζουν...

Προσωπικά τον Πάγκαλο τον θεωρώ έναν από τους χειρότερους, τους πιο λαοπλάνους, τους πιο δήθεν που έχουν περάσει ποτε...

Σε περιμένει ενα βραβείο στο ΜΠΛΟΓΚ μ

Ανώνυμος είπε...

Mmmmmmmmmm Ayto ftaiei re gia tin dimosia paideia pou den paei kala stin Ellada...Ta politika fronimata i ''kakia'' aristera pou exei mpei kai sta sxoleia...An kai eimai antitheta stin politiko prosylitismo poso mallon sta sxoleia i sta panepistimia den exei dikaiwma o pagkalos i o kathe pagkalos na to katakrinei.XAA perase kai o koukoulonomos...Twra tha arxisoun kai ta MMExapatisis na miloun peri tromokratias(exoun hdh arxeisei) Sexta epanastatwn kai malakies...Se ligo tha mas poinikopoihsoun kai to gelio:1 eyrw/sec geliou...Etsi einai omws...Epsifisate(giati egw den psifisa kanenan toys) kai exelexate aytous kai paraponieste otan mas pairnoun kai ta swvraka...A na epanelthw kai sto kyriarxo thema tis vias...Ti mporeis na oriseis ws via arage...??I kyria trapeza otan se pairnei thl. kai soy leei na plirwseis to daneio den einai arage via...??E re mia 17N-Sexta epanastatwn pou tous xreiazetai...Parakalw as mi svistei to sxoleio...Sorry telos gia tin ektash..

Aganaktismenos Foititis

milch-käfer είπε...

To Milch απόψε έφαγε 15 κιλά ντολμάδες
πρέπει να το σέβονται και να του ξύνουν τους σοβάδες!

Μετεωρίτης είπε...

geia soy angelina!!!!!!!

επιτέλους, έπιασα δουλειά, οποτε έχω χρόνο να διαβάζω posts.
Όσο για τον Πάγκαλο... το παρακάνει κάποιες φορές. Δεν πρόλαβα να διαβάσω όλη τη συνέντευξη, αλλά αποσπασματικά που έριξα μια ματια... μου έφυγε το μάτι...

καλή βδομάδα

savvo είπε...

Ela re anglelina sto myalo mou eisai? Ta idia egrafa kai ego sto onion!!!! To atomo den paizetai!!!! To ido atomo poy elege oti den einai paranomo pou o tsoukatos pire mia tsanta me 1,5 ekatomyrio eyro!!!!! Den ehoun to theo tous!!!! Epistrefoume loipon sto sinthima mauro ston mayrogialouro!!!! Ousta apo edo ta lamogia se ola ta epipeda!!!!!

Roadartist είπε...

...ποιος δεν είναι επικίνδυνος?? Και σε ποιο θέμα? Παιδεία, Περιβάλλον, Υγεία, Ανεργία, Υπερχρέωση ????..

Side21 είπε...

Πω πω ολόκληρη ...
ανάρτηση για το άτομο !!!
Άξιζε άραγε ν' ασχοληθείς μαζί του ;
Το άκρον άωτο της γραφικότητας !!!

Υ.Γ.
Ψάχνω ανάδοχο για το ...
νέο μου συγκάτοικο !!!

Benikos place είπε...

Ti egines angelina? se xasame....elpizw nasai kala kai na se doume suntoma kai pali.Nasai kala.xairetismous apo to Berolino :))